Η Ιερά Πανήγυρις του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, στην αγγελοσκέπαστη Σύμη, η Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων. Η περιάκουστη Μονή του Αρχαγγέλου και όλο το νησί της Σύμης βρίσκονται σε γενικό πνευματικό συναγερμό και σε πανηγυρικούς ρυθμούς από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, καθ’ ότι χιλιάδες πιστοί καταφθάνουν απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδος αλλά και εκτός αυτής, για να προσκυνήσουν την Χάρη του Πανορμίτου Μιχαήλ και να λάβουν μέρος στις Ιερές Ακολουθίες, με αποκορύφωμα το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη, 7 και 8 Νοεμβρίου.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, τον Ηγούμενο της πανηγυρίζουσας Ι. Μονής Πανορμίτου, Αρχιμ. π. Αντώνιο Πατρό, τους Αρχιμανδρίτες π. Ευθύμιο Βακαλάκη, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, π. Ιωαννίκιο Αναγνώστου κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου, τον π. Ανδρέα Δημητρίου, τους Εφημερίους της Σύμης, τον π. Γεώργιο Σταθόπουλο κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας και τον π. Εμμανουήλ Λυκοπάντη, Συμαίο την καταγωγή, κληρικό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ως και τον Ιεροδιάκονό μας π. Παύλο Τερεζάκη. Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος με εμπνευσμένη ομιλία του, ανέπτυξε την ορθόδοξη διδασκαλία περί των αγίων Αγγέλων, ώστε να ωφεληθούν οι πιστοί ακροώμενοι και τον θείον λόγο.

Περί ώρα 23:00 ο Καθηγούμενος της Μονής π. Αντώνιος, τέλεσε κατανυκτικώς την Ιερά Αγρυπνία στο κατάμεστο Καθολικό του Ταξιάρχου υπό το ιλαρόν φως των κανδηλών, προκειμένου να δοθεί η ευλογημένη ευκαιρία στους εκατοντάδες συμμετέχοντες πιστούς να προσευχηθούν εκτενέστερα ενώπιον της Χαριτοβρύτου Ι. Εικόνος του Αρχαγγέλου και να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, «Εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

Το πρωί της Τετάρτης, κυριωνύμου ημέρας της Πανηγύρεως, ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τους ως άνω κληρικούς, ενώ τα Αναλόγια σε όλες τις Ιερές Ακολουθίας διηκόνησε γλυκυφθόγγως πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Ρισάνου εξ Αθηνών.

Μετά την Απόλυση, πραγματοποιήθηκε πέριξ του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος της Ι. Μονής, η μεγαλειώδης Λιτάνευση της Εικόνος του Ταξιάρχου Μιχαήλ, προπορευομένων του Τιμίου Σταυρού, των Εξαπτερύγων, των Λαβάρων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, των Ιεροψαλτών και Τμήματος Ναυτοπροσκόπων, ενώ την περιστοίχιζε, αποδίδοντας τις δέουσες τιμές, Στρατιωτικό Άγημα της Δ.Α.Ν. Σύμης. Όταν η Ι. Εικόνα εξήλθε της κεντρικής Πύλης της Μονής, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της Λιτανείας, τα αγκυροβολημένα στην προκυμαία πολυάριθμα πλοία και σκάφη, συνόδευαν την πομπή με τους χαρούμενους συριγμούς τους, αναμεμιγμένους με τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες του ιστορικού Καμπαναριού του Πανορμίτη, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την παλαιά παράδοση, που θέλει τον Αρχάγγελο της Σύμης προστάτη και των ναυτικών.

Όταν η Ιερά Πομπή έφθασε έμπροσθεν του Ηρώου του Εθνομάρτυρος Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμ. Χρυσάνθου Μαρουλάκη, και των δυο άλλων εκτελεσθέντων ηρώων υπό των Ιταλών το 1944, Φλώρου Ζουγανέλη και Μιχαήλ Λάμπρου, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους και η Φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Η Λιτανεία τέλος, κατέληξε και πάλι στην κεντρική Πύλη, όπου αναπέμφθηκε η καθιερωμένη Δέηση και ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος έκανε την Απόλυση, ευχαριστώντας όλους τους επωνύμους και ανωνύμους για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον Λαό για την αγάπη τους και την συμμετοχή τους, τον Ηγούμενο και τα μέλη της Εφορείας της Ιεράς Μονής, τους Ιεροψάλτες, τους Τοπικούς Φορείς και τους πολλούς εθελοντές για την συνεργασία και την βοήθειά τους στην άρτια διοργάνωση και υλοποίηση της Πανηγύρεως.

Παρόντες ήταν ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Δωδεκανήσιος Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας μετά της Προέδρου του Δ.Σ. Σύμης κ. Σεβαστής Λούπη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου κ. Μαριάννα Νικολαίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Διοικητής της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Μανουράς, εκπροσωπών και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο κ. Κων/νο Φλώρο, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Χούπης, ο Διευθυντής της Α΄ Αστυνομικής Διευθύνσεως Δωδεκανήσου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο εκπρόσωπος της 8ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος κ. Σπυρίδων Τάττης, ο Διοικητής της ΔΑΝ Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, οι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεοδόσιος Κολιάδης και κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών Πολιτικών Στρατιωτικών και λοιπών Αρχών.

Μετά την λήξη της τελετής, όλοι οι προσκυνητές απήλαυσαν την αρχοντική φιλοξενία της Ιεράς Μονής, η οποία προσέφερε χιλιάδες ατομικές μερίδες εορταστικού γεύματος σ’ όλους τους συμμετέχοντες.

ραφίες:

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....