Η Ιερά Πανήγυρις του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης

Την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, ημέρα «της συνάξεως των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων ασωμάτων», κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις της Πανηγύρεως της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου στην ακριτική Σύμη. Το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς του τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Ναθαναήλ εκ Κω, προσωπικό φίλο και συμμοναστή του, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Αναγνώστου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανδρέα Δημητρίου και τον Πρεσβύτερο π. Φιλόθεο Κάλφα και τους Διακόνους π. Γεώργιο, π. Δημήτριο και π. Παύλο.

Τα Ιερά Αναλόγια καθ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίας διακόνησε γλυκυφθόγγως πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Ρισάνου.

Χιλιάδες ήταν και εφέτος οι ευλαβείς προσκυνητές που προσήλθαν με απόλυτη τάξη και ευλάβεια, συνεργαζόμενοι υπομονετικά με τα όργανα της τάξεως, προκειμένου να βρεθούν κοντά στον αγαπημένο τους Αρχάγγελο και να ασπαστούν την Χαριτόβρυτο Εικόνα Του.

Μετά την Απόλυση και αφού πολλοί προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής, πραγματοποιήθηκε πέριξ του επιβλητικού κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής, η μεγαλειώδης Λιτάνευσις της Εικόνος του Ταξιάρχου Μιχαήλ, προπορευομένων του Τιμίου Σταυρού, των Εξαπτερύγων, των Λαβάρων και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ροδίων, των Ιεροψαλτών και Τμήματος Ναυτοπροσκόπων, ενώ την περιστοίχιζε αποδίδοντας την δέουσα τιμή Στρατιωτικό Άγημα της Δ.Α.Ν. Σύμης.

Όταν η Ι. Εικόνα εξήλθε της κεντρικής Πύλης της Μονής, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια της Λιτανείας, τα αγκυροβολημένα στην προκυμαία πολυάριθμα πλοία και σκάφη, συνόδευαν την πομπή με τους χαρούμενους συριγμούς τους, αναμεμιγμένους με τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες του ιστορικού Καμπαναριού του Πανορμίτη, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως την παλαιά παράδοση, που θέλει τον Αρχάγγελο της Σύμης προστάτη και των ναυτικών της.

Όταν η Ιερά Πομπή έφθασε έμπροσθεν του Ηρώου του Εθνομάρτυρος Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Χρυσάνθου Μαρουλάκη και των δυο άλλων εκτελεσθέντων ηρώων υπό των Ιταλών το 1944, Φλώρου Ζουγανέλη και Μιχαήλ Λάμπρου, σταμάτησε, και τελέστηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Η Λιτανεία κατέληξε και πάλι στην κεντρική Πύλη, όπου κάτωθεν της Ιεράς Εικόνος του Αρχαγγέλου επί πολλή ώρα διέρχονταν οι πιστοί για να εισέλθουν στη Μονή. Τέλος, εντός του Καθολικού ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε όλους τους επωνύμους και ανωνύμους για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον λαό για την αγάπη τους και τη συμμετοχή τους, τον Ηγούμενο και τα μέλη της Εφορείας της Ιεράς Μονής, τούς Ιεροψάλτες, τους τοπικούς φορείς και τούς πολλούς εθελοντές για την συνεργασία και την βοήθειά τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως.

Παρόντες ήταν η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Ασημίνα Γκάγκα, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας μετά της Προέδρου του Δ.Σ. Σύμης κ. Σεβαστής Λούπη και του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Γρύλλη, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, κ. Μάνος Κόνσολας, κ. Τσαμπίκα Ιατρίδη, κ. Ιωάννης Παππάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Ευστρατίου και κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο Διοικητής της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Βακεντής, ο Διευθυντής της Α΄ Αστυνομικής Διευθύνσεως Δωδεκανήσου κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος κ. Παντελής Χαμέτης, ο Διοικητής της ΔΑΝ Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, οι Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου κ. Θεοδόσιος Κολιάδης και κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών.

Τέλος, μετά τη λήξη της τελετής, η φιλόξενη Τράπεζα του Πανορμίτη προσέφερε χιλιάδες ατομικές μερίδες εορταστικού γεύματος σ’ όλους τους προσκυνητές.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός την παραμονή της εορτής

Το εσπέρας της παραμονής, Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, τον Ηγούμενο της πανηγυρίζουσας Ι. Μονής Πανορμίτου, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αντώνιο Πατρό, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωσήφ Αδαμόπουλο, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανδρέα Δημητρίου, τούς Εφημερίους της Σύμης και τούς Διακόνους π. Γεώργιο, π. Δημήτριο και π. Παύλο.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος με εμπνευσμένη ομιλία του, ανέπτυξε την ορθόδοξη διδασκαλία περί των αγίων Αγγέλων, ώστε να ωφεληθούν οι πιστοί ακροώμενοι και τον θείον λόγο.

Περί ώρα 23:00 ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Αντώνιος, τέλεσε κατανυκτικώς την Ιερά Αγρυπνία στο κατάμεστο Καθολικό του Ταξιάρχου, προκειμένου να δοθεί η ευλογημένη ευκαιρία στους εκατοντάδες συμμετέχοντες πιστούς να μεταλάβουν των Άχραντων Μυστηρίων, «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί ζωήν τήν αἰώνιον».

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....