Η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη

Η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, Λέλα Καραγιάννη, γεννήθηκε στη Λίμνη Εύβοιας στις 24 Ιουνίου 1898 και ήταν το πρώτο παιδί του Αθανασίου Μηνόπουλου και της Σοφίας Μπούμπουλη. Δημιούργησε μία πολύτεκνη οικογένεια, καθώς με τον σύζυγό της, τον φαρμακοποιό Νικόλαο Καραγιάννη, απέκτησαν επτά παιδιά.

Η Λέλα Καραγιάννη έχει μείνει στην ιστορία για την αγάπη και την αυτοθυσία που επέδειξε για την πατρίδα, και για το γεγονός ότι δε λύγισε μπροστά στα βασανιστήρια που υπέστη από τους ναζί.

Ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή στη μάχη για την απελευθέρωση

Από τις πρώτες ημέρες της γερμανοϊταλικής κατοχής, η Λέλα Καραγιάννη ρίχτηκε στη μάχη της αντίστασης, οργανώνοντας μέλη της οικογένειάς της στο μέτωπο της φυγάδευσης Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα της Καραγιάννη γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη, φτάνοντας να αριθμεί 100 μέλη. Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί προχώρησαν στη σύλληψη τριών παιδιών της, η Λέλα Καραγιάννη δεν πτοήθηκε και συνέχισε την αντιστασιακή της δράση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Η σύλληψη της το 1941 και η συνέχιση της δράσης της

Με την κατηγορία της κατασκοπίας, η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη τον Οκτώβρη του ’41 και οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, ωστόσο στο δικαστήριο, λόγω έλλειψης στοιχείων, αθωώθηκε και αφέθηκε ελεύθερη. Μέσα σε μικρό διάστημα, είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργατών σε κάθε κατοχική υπηρεσία στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μαθαίνει τα σχέδια των κατακτητών, τα οποία και μετέφερε στο συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Σύμμαχοι στις προσπάθειές της ήταν Έλληνες συνεργάτες, αντιχιτλερικοί Γερμανοί και αντιφασίστες Ιταλοί στρατιωτικοί.

«Τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα…»

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας της, στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, συνελήφθη από τους Γερμανούς. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν στην ίδια ήταν φρικτά, ωστόσο δεν ομολόγησε παρά τις πιέσεις των ναζί.

Οι Γερμανοί έφτασαν στο σημείο να της πουν ότι θα εκτελούσαν τον γιο της, Νέλσωνα, αν δεν ομολογούσε. Η απάντηση που τους έδωσε έχει μείνει στην ιστορία: «Ζητείτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της και την πατρίδα της με την απειλή του τυφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν, μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα…».

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944 η Λέλα Καραγιάννη οδηγείται στο Άλσος Δαφνίου. Δευτερόλεπτα πριν από την εκτέλεσή της φώναξε: «Ψηλά παιδιά τα κεφάλια, να δουν οι Ούνοι πώς ξέρουν να πεθαίνουν οι Έλληνες για την πατρίδα τους».

Αναγνωρίστηκε από την πατρίδα ως εθνική ηρωίδα

Η Λέλα Καραγιάννη έχει χαρακτηριστεί ως μία Εθνική Ηρωίδα, η οποία έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας μας. Η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε μεταθανάτια το βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας στις 30 Δεκεμβρίου του 1947.

Μάλιστα, και η Ελληνική Δημοκρατία, πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 18 Ιουνίου του 2020, της απένειμε και τον βαθμό του Ταξιάρχου επί τιμή. Στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας έχει στηθεί μπρούτζινη προτομή, όπως και άγαλμά της ανάμεσα στο Εθνικό Μουσείο και στο Πολυτεχνείο.

 

πηγη vema

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....