Η κάρα του αγίου Παντελεήμονος στην Ορεστιάδα

Την τιμία κάρα του αθλοφόρου, ιαματικού και θαυματουργού αγίου Παντελεήμονος υπεδέχθη με ευλάβεια ο ευσεβής λαός της Ορεστιάδος το εσπέρας του Σαββάτου, 5ης του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εν’ όψει της επικείμενης πανηγύρεως του Ναού. Την τιμία κάρα, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναχράντου Άνδρου, εκόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου κ. Δωρόθεος, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Παναχράντου Αρχιμανδρίτη Ευδόκιμο, ανταποκρινόμενος φιλοφρόνως σε παράκληση του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Η επίσημη υποδοχή έγινε στο προαύλιο του Ιερού Ναού και παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ. Πέτρος Δασκαλάκης, η Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμότειχου, Αστυνόμος Α’ κα Αναστασία Πουρναρά και σπουδαστές της Σχολής, ο ιερός κλήρος της πόλεως και πλήθος πιστών.

Τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη και τη συνοδεία του υπεδέχθη και καλωσόρισε με εγκαρδιότητα ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος χαρακτήρισε πρόξενο ιδιαιτέρας ευλογίας για τον λαό της ακριτικής Ορεστιάδος την υποδοχή της τιμίας κάρας του αγίου Παντελεήμονος, ύστερα από τη διετή δοκιμασία της πανδημίας. Ανεφέρθη επίσης στους πολυετείς φιλικούς και πνευματικούς δεσμούς, που τον συνδέουν με τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμώς, μαζί με τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής Παναχράντου για την διακομιδή του ιερού λειψάνου, χάριν αγιασμού και επιστηριγμού των πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, αντιφωνών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αισθάνεται δέος ευρισκόμενος στην εσχατιά αυτή της Πατρίδος, τα σύνορα της οποίας φυλάσσουν με θυσιαστικό φρόνημα και αυταπάρνηση οι ακρίτες του Έβρου μαζί με τους στρατιώτες και τους συνοριοφύλακες. Στην συνέχεια ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη για τους λόγους της αγάπης του, την πολυετή αδιατάρακτη φιλία του και ευχήθηκε σε όλους ο άγιος Παντελεήμων να τους χαρίζει υγεία και δύναμη. Απευθυνόμενος δε προς τους παρόντες σπουδαστές της Σχολής Αστυφυλάκων, τους υπενθύμισε ότι ο άγιος Παντελεήμων ήτο συνομήλικός τους και τους προέτρεψε ό,τι κάνουν στη ζωή τους να το κάνουν με πίστη, η οποία εγγυάται την επιτυχία των προσπαθειών τους και την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών της ζωής τους.

Το πρωί της επομένης, Κυριακής 6ης Νοεμβρίου ε.έ. της Θείας Λειτουργίας προέστη ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης συλλειτουργούντος του επιχωρίου Αρχιερέως, κ. Δαμασκηνού. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστ. Δημοσχάκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας, Στρατηγός κ. Θεόδωρος Χατζηγεωργίου και πολυπληθές εκκλησίασμα, το οποίο είχε την ευκαιρία να απολαύσει την κατανυκτική απόδοση των βυζαντινών ύμνων από τον Πρωτοψάλτη του Ναού Μαργαρίτη Αστεριάδη και τους νέους που τον πλαισίωσαν στο ιερό αναλόγιο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός στην προσφώνησή του ανεφέρθη στην επέτειο της συμπλήρωσης 40 ετών από τον εγκαινιασμό του Ιερού Ναού, το 1982, από τον αοίδιμο προκάτοχό του Αγαθάγγελο (Ταμπουρατζάκη), και στους επικείμενους εορτασμούς για την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ορεστιάδας, το βορειότερο αστικό κέντρο και τη νεώτερη πόλη της Ελλάδος, στην οποία εγκαταστάθησαν το 1923 πρόσφυγες από την Αδριανούπολη, το Κάραγατς και την Ανατολική Θράκη. Αφού επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Σύρου κ. Δωρόθεο, για την ευλογία της  τιμίας κάρας του αγίου Παντελεήμονος στην Ορεστιάδα, ευχήθηκε δια πρεσβειών της Μεγαλόχαρης της Τήνου πρόοδο, ευημερία και ειρήνη στον λαό μας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη και ευχήθηκε η Ορεστιάδα να εορτάσει αξιοχρέως το 2023 την εκατοστή επέτειο από την ίδρυσή της.

Στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψής του στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα της Νέας Βύσσας.

 

 

 

 

ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2022

Σεμνύνεται η αγιοτόκος πόλις του Διδυμοτείχου διότι ο άξιος γόνος της, βασιλεύς Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης, ο ελεήμων, ηξιώθη όχι μόνο της επιγείου βασιλείας αλλά και της επουρανίου και αιωνίου Βασιλείας των Ουρανών. Ετιμήθη δε μνήμη αυτού στη γενέτειρά του την 4η του μηνός Νοεμβρίου ε.έ., με επίκεντρο τον επ’ ονόματι αυτού Ιερό Ενοριακό Ναό της πόλεως Διδυμοτείχου, ο οποίος ανηγέρθη μόλις προ δωδεκαετίας, το έτος 2010.

Οι κατ’ έτος διοργανούμενες εκδηλώσεις, υπό τον τίτλο ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ είχαν φέτος ιδιαίτερο σημείο αναφοράς α) την συμπλήρωση 800 ετών από της αναρρήσεως του αγίου στον  αυτοκρατορικό θρόνο της  Νικαίας, το 1222, εις διαδοχήν του Θεοδώρου Α΄ του Λασκάρεως (1205-1221)  και β) την  συμπλήρωση 100 ετών από της Μικρασιατικής Καταστροφής, καθ’ όσον η δραστηριότητα του αγίου είχε ως βάση της την Μικρά Ασία.

Των λατρευτικών Συνάξεων, τόσο του Πανηγυρικού Εσπερινού αφ’ εσπέρας, όσο και της Θείας Λειτουργίας ανήμερα το πρωί, προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στα πλαίσια του εορτασμού το εσπέρας της 4ης Νοεμβρίου ε.έ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Εσπερίδα με ομιλητές τους:

• Ιωάννη Σαρσάκη, ιστορικό  ερευνητή, με θέμα· «1222: Ο Ιωάννης Βατάτζης Αυτοκράτωρ»,

• Γεώργιο Παπαθανασόπουλο, δημοσιογράφο και συγγραφέα, με θέμα· «1922: Μικρασιατική Καταστροφή», και

• Κωνσταντίνο Χολέβα, πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα, με θέμα «2022: Το Όραμα: Διπλή Επέτειος: Θράκη – Μικρά Ασία».

Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Νικόλαος Γιοβανούδης και πλήθος πιστών.

Συμμετείχε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του Χοράρχου και Πρωτοψάλτου Χρήστου Κισσούδη.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....