Η «Καταστροφή της Σμύρνης» στο λιμάνι του Πειραιά

Τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με επίκεντρο τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Σμύρνης, «μεταφέρονται» στον Πειραιά μέσα από μία εικαστική πρωτοβουλία που «ξετυλίγεται» περιμετρικά του λιμένα της πόλης. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή των διοργανωτών να πραγματοποιηθεί σ’ αυτή την περιοχή η έκθεση, καθώς ο Πειραιάς ήταν ο τόπος στον οποίο κατέπλευσαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι άφηναν πίσω τους οικογένειες, σπίτια, περιουσίες και δουλειές.

Οι αφίξεις των ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά

Αυτές οι πρώτες αφίξεις αποτυπώνονται στα έργα τα οποία συνθέτουν φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, μέσα από μία νέα και σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά, με πρόταγμα ωστόσο τον σεβασμό στα τραγικά αυτά γεγονότα για τον Ελληνισμό.

Όψεις αλλοτινών εποχών έρχονται να τιμήσουν τη μνήμη των ξεριζωμένων Ελλήνων που, παρά τις δυσκολίες, διατήρησαν την πίστη τους και την ελπίδα, ότι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Συντελεστές της σημαντικής αυτής προσπάθειας είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Η έκθεση -στον περιβάλλοντα χώρο του λιμανιού- θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....