Η κεραμική της Κρήτης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα

Με τίτλο «Χώμα, Νερό, Φωτιά», μία ξεχωριστή έκθεση, αφιερωμένη στην κρητική κεραμική, θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Θραψανό Ηρακλείου, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα της Κρήτης. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής – Ίδρυμα οικ. Γ. Ψαρόπουλου, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών (Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού) και την Περιφέρεια Κρήτης, το φετινό καλοκαίρι, το βλέμμα στρέφεται στην τέχνη της κεραμικής.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τα τρία στοιχεία της φύσης, δηλαδή το χώμα, το νερό και τη φωτιά, και τον τρόπο με τον οποίο αυτά μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργώντας τέχνη και κατ’ επέκταση ένα «στοιχείο» πολιτισμού.

Το πλάσιμο των αγγείων από τη μινωική εποχή μέχρι και σήμερα συνδύαζε αισθητική, τεχνική και αρτιότητα. Ο συνδυασμός των τριών θα μελετηθεί και θα αναδειχθεί ξανά στην έκθεση που θα περιλαμβάνει μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις που εστιάζουν στην κρητική κεραμική.

Η τέχνη της κεραμικής στο Θραψανό 

Τρεις ημέρες – από 6 έως 9 Ιουλίου- αφιερωμένες στην τέχνη με τη σπουδαία και μακραίωνη ιστορία, που φτάνει στο σήμερα μέσα από τα διάσημα πιθάρια που κοσμούν χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Με το πέρασμα του χρόνου η τέχνη της  κεραμικής στην Κρήτη όχι μόνο διατηρήθηκε αλλά πέρασε από γενιά σε γενιά, φτάνοντας στον 21ο αιώνα με αρκετούς νέους να δηλώνουν ως επάγγελμα αγγειοπλάστης.

Το Θραψανό, χωριό στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου στην Κρήτη, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα και ίσως τελευταία χωριά που είναι συνδεδεμένα αποκλειστικά με το επάγγελμα του αγγειοπλάστη. Η ιστορία της κεραμικής στον τόπο αυτόν ξεκίνα από το 1598, με τα θραψανιώτικα πιθάρια μέχρι και σήμερα να «ταξιδεύουν» παντού στη γη κάνοντας γνωστή εκ νέου μια από τις αρχαιότερες τέχνες.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....