Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους κρητικούς γύπες

Έχουν χαρακτηριστεί ως οι «βασιλιάδες των ουρανών» της Κρήτης και, μάλιστα, την τελευταία δεκαετία έχει ξεκινήσει μία γιγαντιαία προσπάθεια από φορείς, ιδιώτες και εθελοντές για την αύξηση του πληθυσμού του εμβληματικού αυτού πτηνού του νησιού. Προσπάθειες που έχουν ευδοκιμήσει, κάτι το οποίο έχει γεμίσει με χαμόγελα του Κρητικούς. Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν και ακούν στ’ όνομα… κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, και κατ’ επέκταση τα ξηροθερμικά καλοκαίρια, διαμορφώνουν δυσμενείς συνθήκες για τον κρητικό γύπα, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας, χρόνο με το χρόνο το πρόβλημα θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

«Πρέπει να περάσουμε στη φάση της κλιματικής προσαρμογής…»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της «Anima», κ. Σοφία Γανώτη, τα πτηνά μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες δεν βρίσκουν νερό και τροφή, με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται.

«Πρέπει να περάσουμε στην φάση της κλιματικής προσαρμογής» επισημαίνει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Σχεδόν κάθε μέρα ερχόταν ένα τέτοιο ζώο για να το περιθάλψουμε. Κάποια πτηνά δεν τα κατάφεραν, ωστόσο μέσω της ενδοφλέβιας ενυδάτωσης τα περισσότερα κέρδισαν αυτή τη μάχη».

Την ίδια ώρα εθελοντές της Κρήτης απευθύνουν έκκληση σε πολίτες που εντοπίζουν κρητικούς γύπες σε άσχημη κατάσταση, να επικοινωνούν με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την περίθαλψή τους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....