Η κοπή της πίτας της Αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος, το Σάββατο, 27 Ιανουαρίου, στον φιλόξενο χώρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, η τελετή κοπής της πίτας της Αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος. Παρόντες ήταν οι Υπουργοί Σοφία Βούλτεψη και Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι Δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης.

Όπως είθισται, μετέβησαν στην Αθήνα από την Πόλη η Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Μεγάλου Ρεύματος κ. Ντόρα Διακρούση και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ κ. Γιώργος Παπαλιάρης. Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε και την πίτα παρουσία πλήθους Μεγαρευμιωτών, λοιπών Κωνσταντινουπολιτών, αλλά και φίλων της Πόλης.

Μετά από το παραδοσιακό έθιμο της προσφοράς ασημένιων σταυρών στα παιδιά των Μεγαρευμιωτών που φοιτούν για πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο, ακολούθησε η παρουσίαση της πολυετούς εργασίας του ζεύγους Σολταρίδη-Δήμου με τη δημιουργία διαδραστικού χάρτη όπου έγινε καταγραφή των κατοικιών, καταστημάτων, ναών κι αγιασμάτων, καθώς και κοινοτικών ιδρυμάτων του Μεγάλου Ρεύματος.

Η εργασία αυτή αποτελεί μια πρωτότυπη ιδέα που έγινε πράξη από τον Μεγαρευμιώτη Συμεών Σολταρίδη, γνωστό δημοσιογράφο και ερευνητή, και τη σύζυγό του Μαρία Δήμου, εκπαιδευτικό, που πριν από τρία χρόνια πήραν την απόφαση επιστροφής στη γενέθλια γη. Για την πραγματοποίηση του έργου που είχαν την έμπνευση να υλοποιήσουν, συνεργάστηκαν με όσους είχαν την ευγενή διάθεση να βοηθήσουν στην συλλογή ονομάτων και διευθύνσεων, καθώς με την απόσταση και το πέρασμα του χρόνου η μνήμη εξασθενεί και οι πληροφορίες χάνονται.

Ο χάρτης είναι ανοιχτός στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση και, όπως τόνισαν οι δημιουργοί του, χρειάζεται περεταίρω ενημέρωση και συμπλήρωση και πιθανά διορθώσεις, καθώς αποτελεί δημιούργημα κυρίως προφορικής μαρτυρίας. Επίσης, οι δημιουργοί έχουν περάσει στη δεύτερη φάση προσθέτοντας φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώνουν  από όσους Μεγαρευμιώτες διαθέτουν παλαιότερες ή νεότερες αποτυπώσεις των οικιών ή των καταστημάτων της περιοχής.

Μπορείτε να τον επισκεφθείτε πληκτρολογώντας: Οι Ρωμιοί στο Μέγα Ρεύμα openstreetmap .

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απόδοση τιμητικής πλακέτας στους δημιουργούς, καθώς και στον Πρόεδρο του ΣΥΡΚΙ και επί πολλά έτη Πρόεδρο του Μεγάλου Ρεύματος κ. Γιώργο Παπαλιάρη, που η δυναμική και δημιουργική παρουσία του στα πράγματα της Πόλης αλλά και του χωριού του, άφησε μεγάλη και σημαντική παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου με τον καλύτερο και μελωδικότερο τρόπο, ενώ η Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Τούλα Μουζάκα ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....