Η κοπή της Βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μέσα στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, το απόγευμα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ, η επίσημη τελετή κοπής της Βασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ευλόγησε και έκοψε την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, και πολλών ακόμη λαϊκών.

Στην έναρξη της τελετής, μετά από προτροπή του Αρχιεπισκόπου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ και ο Γενικός Πρόξενος κ. Μαλλικούρτης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, με τις ευχές τους για το νέο έτος και μηνύματα για τις προκλήσεις οι οποίες το συνοδεύουν.

Έπειτα, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, εκτελώντας και περιγράφοντας βήμα-βήμα το πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας, αναφέρθηκε εκτενέστερα στα κομμάτια που αφιερώνονται στην Εκκλησία και στους φτωχούς. «Όταν λέμε Εκκλησία, δεν εννοούμε μόνο τον πνευματικό δεσμό», υπογράμμισε κατά την κοπή του τέταρτου κομματιού της πίτας, και εξήγησε: «Στο Ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς διοικητικό κορμό. Επομένως, αν ακούτε κάποιους να μιλούνε για μια Εκκλησία, η οποία δεν έχει Πατριάρχη, δεν έχει Αρχιεπίσκοπο, δεν έχει Επισκόπους, δεν έχει ιερείς, δεν έχει όλη αυτή τη διοικητική δομή την οποία έχουν ορίσει αγιοπνευματικώς και συνοδικώς οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, τότε αυτό είναι μια άλλη Εκκλησία και μια άλλη Ορθοδοξία. Αλλά εμείς όταν αναφερόμαστε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ξεκινούμε από τον Πατριάρχη μας που είναι το ιερότατο και το πανσέβαστο πρόσωπο και ο πρώτος της ιερωσύνης των Ορθοδόξων. Λέγοντας Εκκλησία, φέρνουμε στη σκέψη μας το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο… Και βεβαίως, μέσα στην Εκκλησία οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνουμε και την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας, που είναι ο θεοΐδρυτος οργανισμός που μας ενώνει όλους εδώ στην Αυστραλία, μας ευλογεί και μας αγιάζει».

Βγάζοντας το κομμάτι για τους φτωχούς, ο Αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε πως, μολονότι με τη συγκεκριμένη λέξη είθισται να εννοούμε τους συνανθρώπους μας που στερούνται χρημάτων και υλικών αγαθών, εντούτοις ενέχει και πνευματική διάσταση. Ο ίδιος επικέντρωσε στο φαινόμενο της μοναξιάς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Φτωχός είναι ο άνθρωπος ο οποίος ζει μόνος του, χωρίς κάποια συντροφιά. Φτωχός είναι ο άνθρωπος που αναζητά ένα χαμόγελο. Φτωχός είναι ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να πει κάποια πράγματα αλλά δεν έχει κάποιον για να τον ακούσει». Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές μορφές φτώχειας, υλικής και πνευματικής, και κατέκλεισε με την πατρική παρότρυνση: «Δεν πρέπει ποτέ να κλείνουμε την καρδιάς μας σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη».

Ακολούθησε η διανομή των κομματιών της Βασιλόπιτας, ενώ το φλουρί κέρδισε ο κ. Νικόλαος Ψυχογιός. Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ευχήθηκε σε όλους το νέο έτος 2024 να είναι ευλογημένο, ειρηνικό και να τους χαρίσει άφθονα τα δωρήματα του πανάγαθου Θεού.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....