Η κοσμοχαρμόσυνη εορτή της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στη Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα και με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η «Μητρόπολη των Εορτών» όπως την κατονομάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, η κοσμοχαρμόσυνη εορτή της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Το εσπέρας της εορτής, εις τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Λαγκαδά τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός των Χριστουγέννων,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ο οποίος και ομίλησε επίκαιρα προς το παριστάμενο εκκλησίασμα αναφερόμενος με απλά λόγια στα ουσιώδη νοήματα της εορτής μέσα από την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, όπως των Αγίων Μαξίμου του Ομολογητή, Γρηγορίου Παλαμά, Κυρίλλου Αλεξανδρείας και Νικοδήμου του Αγιορείτη, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στην φράση του Μεγάλου Αθανασίου «Αὐτὸς γὰρ ἐνηνθρώπησεν, ἵνα ἡμεῖς θεοποιηθῶμεν·» (Λόγος περὶ τῆς ἐνανθρωπήσεως τοῦ Λόγου, καὶ τῆς διὰ σώματος πρὸς ἡμᾶς ἐπιφανείας Αὐτοῦ, 54, PG 25, 192Β), όπου και επεσήμανε το γεγονός της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, όπως αυτή εκφράστηκε από την σάρκωση του Υιού του Θεού η οποία και αποτελεί την αρχή του σχεδίου Του για την σωτηρία του ανθρώπου.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής, ο Σεβασμιώτατος, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και παρουσία των  τοπικών αρχόντων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη και τον Πρόεδρο του Λαγκαδά κ. Αστέριο Καραγιοβάννη.
Στον γεμάτο από πιστούς Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια από τις πρώτες πρωινές ώρες και με υποδειγματική τάξη, τηρώντας επ΄ ακριβώς όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας παρακολουθούσαν προσευχιτικώς τα τελούμενα, ανεγνώσθη υπό του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Αναστασίου Παρούτογλου, η Πατριαρχική Απόδειξη επί τη Εορτή των Χριστουγέννων, της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου.
Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, ετέλεσε Δέηση και ανέγνωσε την Ευχή υπέρ απαλλαγής εκ της λοιμικής νόσου η οποία μαστίζει την πατρίδα μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, ενώ στην σύντομη προσλαλιά του σημείωσε μεταξύ των άλλων «ότι σήμερα που περνούμε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις για την πατρίδα μας, θα πρέπει η μόνη και ασφαλή επιλογή στην ζωή του ανθρώπου να είναι η παρουσία του Χριστού στην καρδιά του καθενός. Το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού, είναι γεγονός χαράς, αισιοδοξίας και ελπίδος και όλοι θα πρέπει να αφήσουμε την καρδιά μας ανοικτή ώστε να γίνει το Θεοδέγμον Σπήλαιο».
Καταλήγοντας, ευχήθηκε πατρικώς προς όλους έχοντας πλούσια την Ευλογία του Γεννηθέντος Κυρίου στην ζωή τους, ενώ τους παρότρυνε ιδιαιτέρως, αυτές τις δύσκολες ημέρες να εντατικοποιήσουν τις προσευχές τους για όλους όσους δοκιμάζονται από την ασθένεια του Covid-19 αλλά και γενικότερα από όλες τις ασθένειες, έτσι ώστε του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας.
        Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εδέχθη εις το Γραφείο του στην Ι.Μητρόπολη, αντιπροσωπία από τα μέλη της Παιδικής και Νεανικής Βυζαντινής Χορωδίας «Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός» και τον Χοράρχη αυτής, κ. Σπυρίδωνα Ασπιώτη, όπου και τον τραγούδησαν τα πατροπαράδοτα κάλαντα, επίκαιρους ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, μεταφέροντας μέσα από τις παιδικές τους φωνές το μήνυμα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Χριστουγέννων.
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Χριστουγέννων

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....