Η Kυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Α´ Κυριακή των Νηστειών, 13 Μαρτίου 2022, η αναστήλωση των ιερών εικόνων και η εορτή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, προέστη στην καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του ιστορικού ιερού Ναού, στο τέλος της οποίας, κατά την τάξη, ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από το Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου από τον Αρχιερατικό Θρόνο, και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της συνάντησης του Ναθαναήλ με τον Ι. Χριστό και στην ανάγκη καλλιέργειας της προσωπικής σχέσης του ανθρώπου με τον Αυτόν, καθώς και στα γεγονότα της αναστήλωσης των ιερών εικόνων το 843 μ.Χ. από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα, η οποία έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα που συντάραξε την Εκκλησία μας για πάνω από εκατό χρόνια.

Όπως σημείωσε εορτάζουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας με την επικράτηση της ορθής δόξας και διδασκαλίας περί των ιερών εικόνων, σύμφωνα με την οποία «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» κατά τον Μ. Βασίλειο, δηλ. η τιμή απευθύνεται στο εικονιζόμενο πρόσωπο και η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων παρέχεται από το εικονιζόμενο πρόσωπο, γι’ αυτό και πολλές εικόνες είναι θαυματουργές και άλλες μυροβλύζουσες. Ο Ιησούς Χριστός ενηνθρώπησε, γιαυτό μπορούμε να τον ζωγραφίζουμε και να απεικονίζουμε την μορφή του. Δεν τιμούμε ούτε λατρεύουμε τα ξύλα, όπως έλεγαν οι εικονομάχοι, αλλά αποδίδουμε την οφειλόμενη τιμή στα εικονιζόμενα πρόσωπα του Κυρίου, της Θεοτόκου και όλων των Αγίων.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε χρόνια πολλά και προέτρεψε όλοι να παραμείνουμε ευθυγραμμισμένοι στην Ορθόδοξη διδασκαλία των Πατέρων μας, οι οποίοι όρισαν να εορτάζεται με την επικράτηση του υγιούς πίστεως και του ορθού δόγματος την Α΄ Κυριακή των Νηστειών για να ενθυμούμαστε ότι ο πνευματικός αγώνας που κορυφώνεται μέσα στη Μεγ. Τεσσαρακοστή πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, οι Εφημέριοι του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος και Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης, και οι Διάκονοι Τίτος Ματαλλιωτάκης και Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, οι περισσότεροι των οποίων μετέλαβαν των Αχράτων Μυστηρίων.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....