Η Κύθνος απέκτησε αρχαιολογικό μουσείο

Χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια ώσπου το νησί της Κύθνου να αποκτήσει το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα όραμα, ένα όνειρο, ένα σχέδιο που σταδιακά ολοκληρώθηκε δίνοντας μια πολιτιστική πνοή στο νησί.

Το νέο μουσείο στεγάζεται στο παλιό μονοτάξιο της χώρας της Κύθνου, ένα κτίριο που συντηρήθηκε και αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφού επρόκειτο για ένα από τα κτήρια που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με το πρώτο κρατικό πρόγραμμα κατασκευής σχολείων, το λεγόμενο Βασιλικό Διάταγμα του 1894.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου φιλοξενεί μοναδικά εκθέματα που προέρχονται από τις ανασκαφές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο νησί. Συλλογές από την αρχαία πόλη και τον πρώιμο οικισμό του Μαρουλά, την αρχαία πόλη «Βρυόκαστρο», ορισμένες από τις οποίες ήρθαν στο φως τη δεκαετία του ’90 από τον Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν.

«Το όνειρο έγινε πραγματικότητα…»

«Το 1994, μαζί με τον Αλέξανδρο Μαζαράκη-Αινιάν, οργανώσαμε ένα συνέδριο με θέμα την Κέα και την Κύθνο. Στο κείμενο των συμπερασμάτων, όλοι οι σύνεδροι κατέληγαν σε αυτό που ήταν η επιθυμία των νησιωτών: Να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό μουσείο στο νησί τους. Τριάντα χρόνια μετά, το όνειρό αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στη βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην εργατικότητα των συναδέλφων μου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος το 2016 ενστερνίστηκε την επιθυμία των κατοίκων της Κύθνου και ξεκίνησε την διαδικασία για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2021», ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος κ. Λίνα Μενδώνη, επισκεπτόμενη το νησί επ’ αφορμή των εγκαινίων του μουσείου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....