Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΣΕΒΑΣΜΙΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Με βαθύτατη κατάνυξη, με δέος, με συντριβή και με μετάνοια υποδεχθήκαμε στο Μέγα Ρεύμα τον Νυμφίο των ψυχών μας, κατά τις απείρου κάλλους ιερές ακολουθίες των τριών πρώτων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μετά από πρόσκληση του Αρχιερατικώς Προϊσταμένου μας και με την κανονική άδεια του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας, χοροστάτησαν κατά σειρά στις Ιερές Ακολουθίες των Νυμφίων οι Σεβ. Συνοδικοί Μητροπολίτες Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ (από την Αυστραλία) και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος (από την Κρήτη), οι οποίοι ευλόγησαν τους χριστιανούς μας και τους ενίσχυσαν με τις εκδηλώσεις της αγάπης τους, με τους θερμούς λόγους τους και με το ζωντανό παράδειγμά τους.

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελέσθηκε στον Ταξιάρχη μας το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών.

Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης η Κοινότητά μας δέχθηκε τον Εξοχ. κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, ο οποίος ήρθε στην Πόλη, ως προσκεκλημένος του Παναγιωτάτου Πατριάρχη μας, για να συμμετάσχει στις ιερές τελετές του Αγίου Μύρου.

Ο κ. Υπουργός, συνοδευόμενος από την κυρία Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην πόλη μας και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κοινότητά μας, όπου έγινε δεκτός με τις προσήκουσες τιμές από τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό μας και μέλη της Εφοροεπιτροπής μας και από το Δ. Σ. του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. Ο υψηλός επισκέπτης μας εντυπωσιάσθηκε από το πλήθος των μικρών και νέων παιδιών, τα οποία είχαν κατακλύσει τον αυλόγυρο του Κοινοτικού Ναού μας, βάφοντας τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά και ετοιμάζοντας πασχαλινά χειροτεχνήματα. Ο κ. Θεοδωρικάκος χαιρέτισε και συνομίλησε με τους γονείς και τα παιδιά και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες τόσο της Εφοροεπιτροπής, όσο και της Φιλοπτώχου Αδελφότητάς μας. Στη συνέχεια προσκύνησε και ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό των Παμ-μεγίστων Ταξιαρχών, όπου δέχθηκε την τιμητική προσφώνηση του Εντιμ. κ. Γεωργίου Παπαλιάρη, Προέδρου της Κοινότητάς μας, στην οποία απάντησε με εγκαρδιότητα. Κατόπιν, παρατέθηκε στο γραφείο της Αρχιερατικής Προϊσταμενίας μία ωραία δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε μία εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση, από την οποία προσδοκούμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Αργά το απόγευμα ο κ. Υπουργός με τη συνοδεία του ανεχώρησαν, γεμάτοι συγκινήσεις και εμπειρίες από την επικοινωνία τους με μέρος της Ομογένειας και με θεσμικούς παράγοντες.

Το βράδυ της ίδιας μέρας τελέστηκε στον Ναό μας η Ακολουθία των Αγίων Παθών, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού χριστιανών και ιδίως μικρών παιδιών, τα οποία, κρατώντας τα ωραία στεφανάκια τους από φρέσκα ανοιξιάτικα λουλούδια, συνόδευσαν με μεγάλη συγκίνηση τον Εσταυρωμένο Νυμφίο της Εκκλησίας και τα εναπέθεσαν με τάξη και ευπρέπεια κάτω από τα άχραντα πόδια Του. Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν τις καρδιές όλων μας, καθώς λιτανευόταν κάτω από τους θόλους του Ναού μας ο Δεσπότης Χριστός, καρφωμένος πάνω στο ξύλο του Σταυρού.

Το πρωΐ της Μεγάλης Παρασκευής, χοροστατούντος του ίδιου Αρχιερέα, τελέσθηκαν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ώρες και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης, μέσα σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης και συντριβής καρδιάς. Νωρίς το απόγευμα τελέστηκε στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό του Προφήτη Ηλία η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του ίδιου Ιεράρχη, στο τέλος της οποίας λιτανεύτηκε γύρω απο τον Ναό ο Επιτάφιος, που ήταν διακριτικά στολισμένος. Κατόπιν, τελέστηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο στο κέντρο του παρακείμενου Κοινοτικού Κοιμητηρίου, για την ανάπαυση όλων όσοι αναπαύονται στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Το βράδυ τελέστηκε στον Κοινοτικό μας Ναό, μέσα σε κατανυκτικότατο κλίμα, η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιερατικώς Προϊσταμένου μας και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού χριστιανών. Μία χορωδία 30 και πλέον ενοριτών μας έψαλε τα Εγκώμια στον Αθάνατο Νεκρό και όλοι μαζί λιτανεύσαμε «την ελπίδα των ψυχών μας», μοσχοβολισμένη από φρέζες, πασχαλιές και άλλα λουλούδια, γύρω από τον Ναό του Ταξιάρχη μας, ο οποίος εκείνο τα βράδυ έπασχε μαζί με όλη την κτίση για τον άδικο θάνατο του Χριστού!

Το πρωΐ του Μεγάλου Σαββάτου, προσδοκώντας την Ανάσταση του Κυρίου, τελέσθηκε ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, στη διάρκεια της οποίας ο Ιερατικώς μας Προϊστάμενος Πανοσιολ. Μέγας Κατηχητής κ. Χρύσανθος σκόρπισε τις δάφνες ψάλλοντας το «Ανάστα ο Θεός…»!

Κοντά στα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου, ο Κοινοτικός μας Ναός λαμπροφορεμένος και γεμάτος από Μεγαρευμιώτες, άλλους συμπολίτες και προσκυνητές, ανέμενε λειτουργικά το υπερμέγιστο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού.

Εκείνο το βράδυ ήρθε στον Ναό μας, για να συμμετάσχει στη χαρά της πίστης μας, ο Εντιμ. κ. Rıza Akpolat, Δήμαρχος Beşiktaş, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και μετά τη γενική συσκότιση, ο Ναός μας φωτίστηκε από το υπέρλαμπρο και ανέσπερο φως της Ανάστασης, το οποίο μετέδωσε ο Δεσπότης μας στα πλήθη των πιστών και όλοι μαζί με ανθοστολισμένη και ευωδιάζουσα την εικόνα της Ανάστασης του Χριστού κατευθυνθήκαμε στον κήπο, όπου ακούστηκε το υπερκόσμιο και σωτήριο μήνυμα «Χριστός ανέστη εκ νεκρών…» και οι καμπάνες του Ταξιάρχη μας μετέδωσαν αυτόν τον αναστάσιμο παιάνα σε όλο το φωταγωγημένο χωριό μας, για να χαρεί από το γεγονός ότι η ζωή νίκησε τον θάνατο! Εκείνη η λαμπροφορεμένη νύχτα μάς χάρισε τη σιγαλιά της και μέχρι τις δύο και μισή τα ξημερώματα δοξάζαμε «τον εκ τάφου αναλάμψαντα ήλιο», στου Οποίου τη εκούσια θυσία και την ένδοξη ανάσταση συμμετείχαμε ψυχικά και σωματικά, καθώς εκείνη την σωτήρια και φωταυγή νύχτα γευόμασταν τη μετάληψη των θείων Του μυστηρίων, αφού προηγουμένως διδαχθήκαμε από τον Κατηχητικό Λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου και από την Πατριαρχική Απόδειξη για το Άγιο Πάσχα.

Αργά το πρωΐ της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα, 24 Απριλίου, τελέσθηκε, με και την καθιερωμένη λαμπρότητα και την παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια, ο Μέγας Εσπερινός της Ανάστασης, με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου και μέγιστου αριθμού Ιεροψαλτών της Περιφέρειας Βοσπόρου. Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάστηκε σε 10 συνολικά γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, λατινικά, αρμενικά, γαλλικά, αραβικά, ιταλικά, αγγλικά, ηρωϊκό εξάμετρο και πάλι ελληνικά), αρχίζοντας από τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό μας και συνεχίζοντας με τους Ιερείς της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης τον Αρμένιο Διάκονο Levon Kuyumcuyan και τον Ρωμαιοκαθολικό Ιερέα Ricardo Campos Bloss. Στο τέλος μοιράστηκαν σε όλο το εκκλησίασμα τα κόκκινα αυγά και ανταλλάχθηκε μεταξύ των χριστιανών μας ο πατροπαράδοτος χαιρετισμός του Πεντηκοσταρίου «Χριστός ανέστη – Αληθώς ανέστη!», μαζί με τις εγκάρδιες ευχές για χρόνια πολλά, αναστάσιμα, χαρούμενα και ευλογημένα!

Η Κοινότητά μας ευχαριστεί θερμότατα όλους όσοι ολοπρόθυμα συνέβαλαν στην άρτια διεξαγωγή των ιερών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Αγίου Πάσχα, καθώς και όλων των συναφών κοινωνικών δράσεων και εύχεται να έχουν όλοι διαρκή τη χαρά της Ανάστασης στη ζωή τους!

 

 

Φως Φαναρίου 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....