Η πανήγυρις της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Μαλούντας

Το εσπέρας της Κυριακής, 28ης Αυγούστου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, χοροστάτησε κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου της ομώνυμης κοινότητας Αγίου Ιωάννη Μαλούντας.

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο εφημέριος του Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Χρυσάνθου, ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης και οι Ιεροδιάκονοι Ηλίας και Αρσένιος Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Βαπτιστού Ιωάννου. “Μνημονεύει σήμερα η Εκκλησία μας την εορτή της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, που ονομάστηκε και Πρόδρομος διότι με το κήρυγμά του και με το έργο του προετοίμασε και εσήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστό στον κόσμο. Παρέμεινε υπόδειγμα ανά τους αιώνας σε όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες όπως και η δική του”. Στη συνέχεια ο Πανιερώτατος ανέπτυξε το ταπεινό του χαρακτήρος του εορτάζοντος Προφήτου λέγοντας: “όλοι οι γνωστοί άγιοι είχαν κάποιο βιογράφο που παρουσίασε τις αρετές τους και την μεγαλειώδη ζωή τους. Ο Τίμιος Πρόδρομος, όμως, δεν έχει ανάγκη βιογράφων, γιατί έχει την μαρτυρία του Χριστού. Αυτό λέγει το απολυτίκιο του Τιμίου Προδρόμου: “Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων, σοί δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε”. Και πράγματι ο Χριστός τον εμακάρισε με τα πιο δυνατά λόγια. Μεταξύ των άλλων είπε: “Ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του Βαπτιστού” (Ματθ. ια’, 11), κατέληξε.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του εσπερινού, τελέστηκε λιτανεία στους δρόμους της κοινότητας, στην οποία οι νοικοκυρές των οικίων, κατά το κυπριακό έθιμο, κάπνιζαν και έρραναν ροδόσταγμα την εικόνα του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. Της λιτανείας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....