Η πανήγυρις του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρμνη

Η μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου, κατά την παράδοση, Επισκόπου Σμύρνης, προεορτάστηκε την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στον εορτασμό των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος της πόλεως, που προσήλθαν και τίμησαν τον προστάτη και πολιούχο τους Άγιο.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 4 Φεβρουαρίου, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, μετ’ αρτοκλασίας, κατά την οποία μνημονεύθηκαν πάντες οι διακονούντες στην Κοινότητα Επίτροποι και λοιποί, τα μέλη αυτής και τα απανταχού πνευματικά έκγονα του Αγίου Βουκόλου.

Την επομένη, Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά την απόλυση της οποίας ευλογήθηκαν, κατά το έθος, τα κόλλυβα του Αγίου. Της πανηγύρεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Ως γνωστόν, η τιμή των Σμυρναίων προς τον προστάτη τους Άγιο συνιστά αρχαία παράδοση της τοπικής Αποκαλυπτικής Εκκλησίας της πρωτεύουσας της Ιωνίας, γι’ αυτό και οι Ορθόδοξοι Σμυρναίοι ανήγειραν ναό προς τιμήν αυτού και του ετέρου Αγίου Επισκόπου Σμύρνης, ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, ο οποίος ναός, σώζεται στο Μπασμανέ, χρησιμοποιούμενος σήμερα ως πολιτιστικό κέντρο.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....