Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης γιόρτασε τα 47 της χρόνια

Έκλεισε τα 47 της χρόνια η Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία», και τα γιόρτασε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα και με την αγάπη των Ελλήνων ομογενών από όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας.

Σαράντα επτά  χρόνια προσφοράς, αγώνα και δράσης. Χρόνια αγωνίας, άοκνης δουλειάς και πάνω απ’ όλα αγάπης για την αλησμόνητη πατρίδα. Μια πατρίδα που από αυτούς που την υπηρέτησαν, δε γνώρισε κανένας. Κι όμως η αγάπη απέραντη και η προσπάθεια συνεχόμενη για τη διάσωση και διατήρηση των ηθών και εθίμων της, όπως και για την δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων της.

Μία πορεία γεμάτη από παραγωγή νέων στελεχών που με ιδιαίτερη σοβαρότατα και ευθύνη κρατούν την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού στα χέρια τους.

Ένας σύλλογος παράδειγμα προς μίμηση αφού για δεκαετίες μπορούν και συμπορεύονται όλες οι γενιές με έναν υποδειγματικό  τρόπο.

Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα του πανηγυρικού εορτασμού της φετινής επετείου, αναμενόμενο στο κατάμεστο Star International.

Από νωρίς κατέκλισαν την αίθουσα ομογενειακοί παράγοντες, μέλη, παλιοί χορευτές, φίλοι και φίλες του συλλόγου. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υποδέχτηκαν τους επισήμους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Τον εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη κ. Πέτρο Ράτσικα, τον Πρόεδρο της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και του αδελφού ποντιακού συλλόγου «Αγίου Γεωργίου» Πέρθης κ. Χαράλαμπο Ναβροζίδη, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Αντώνη Τσουρδαλάκη, τις πρώην Προέδρους των Ομοσπονδιών κ. Συμέλα Σταματοπούλου και Ρώμα Σιάχου, τους πρώην Πρόεδρους της Ποντιακής Εστίας κ. Σάββα Αθανασιάδη και κ. Λίτσα Αθανασιάδη, την Πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, την Πρόεδρο του αδελφού ποντιακού σωματείου του «Ποντοξενητέα» Σύδνεϋ κ. Μαρία Νικολαΐδη – Άνθονυ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους εκπροσώπους της Παναγίας Σουμελά Σύδνεϋ, τους εκπροσώπους της Ποντιακής Αδελφότητας από την Αδελαΐδα, την εκπρόσωπο της επιτροπής του αγάλματος George Divine Treloar κ. Χριστίνα Δεσποτέρη.

Ξεχωριστή θέση όμως στις φετινές εκδηλώσεις και άκρως τιμητικές παρουσίες, είχαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κουκιωτών Κατερίνης κ. Αγάπιος Φιλοκώστας και το χορευτικό συγκρότημα του ποντιακού συλλόγου Πέρθης «Άγιος Γεώργιος».

Τον αθλητικό χώρο εκπροσώπησαν δύο πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές ποντιακής καταγωγής, ο κ. Κώστας Ανθόπουλος και ο κ. Ντίνος Αναστασιάδης.

Τα τμήματα όλα του συλλόγου έδωσαν το «παρών», με επικεφαλής το τμήμα των ηλικιωμένων «Αδά είμες» και τους συντονιστές του.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Πηλαλίδης και η ταμίας κ. Κωνσταντίνα Καντελέρ καλωσόρισαν όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την σημαντική μέρα και έδωσαν το σύνθημα του νέου στόχου του συλλόγου, που είναι οι εορτασμοί των πενήντα χρόνων που από τώρα άρχισαν οι ετοιμασίες. Κλείνοντας, ο αντιπρόεδρος είπε: «Στόχος μας είναι να ετοιμάσουμε τους επόμενους που θα οδηγήσουν την Εστία μας στην επόμενη πεντηκονταετία, όπως επίσης και η ενότητα του Ποντιακού χώρου, γιατί πολλά περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπος Ναβροζίδης ευχαρίστησε την Ποντιακή Εστία για το σπουδαίο της έργο, όπως και για την ευκαιρία που έδωσε στα παιδιά του συλλόγου της Πέρθης να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της.

Κλείνοντας τόνισε ότι «ο μεγαλύτερος στόχος είναι τώρα η ενότητα του Ποντιακού χώρου και μόνο προς αυτή την κατεύθυνσή δουλεύουμε».

Την αυλαία του καλλιτεχνικού προγράμματος άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα από την Πέρθη. Συγκίνησε πραγματικά η προσπάθεια αυτών των παιδιών. Πολύ καλά δουλεμένα, προσπαθούν να περπατήσουν τον δρόμο της παράδοσης που είναι και ο δυσκολότερος. Παιδιά μη ποντιακής καταγωγής, υπηρετούν τον χορό καταθέτοντας ψυχή και αγάπη. Καταχειροκροτήθηκαν και συγκίνησαν με το συναίσθημα της προσπάθειάς τους.

Και μετά, το «τιμόνι» της βραδιάς ανέλαβαν τα τμήματα πολιτισμού της Ποντιακής Εστίας. Οι μουσική ομάδα «Μαυροθαλασσίτες» και τα χορευτικά τμήματα. Ανέδειξαν την εκπληκτική δουλειά των χοροδιδασκάλων Παρθένας Τσομπανοπούλου, Δέσποινας Λεβογιάννη, Μιχάλη Βασιλείου και Έλλης Κωνσταντίνου. Η Ποντιακή Εστία χορεύει, και χορεύει γιατί μαζί της πρώτα χορεύει ο Πόντος. Με ήθος, γνώση, υπομονή, παραδοσιακά, πιστά. Τα μέλη της, φρουροί ακοίμητοι του μεγαλύτερου γι’ αυτούς λαογραφικού μουσείου, του μοναδικού γιού της Ελλάδας, του Πόντου. Από τα μικρά χορευτικά της τμήματα, μέχρι και το καμάρι του συλλόγου, την περηφάνεια του, την ομάδα εμφανίσεων. Τελικά όλοι τους ξέρουν τον λόγο που βρίσκονται εκεί.

 

Το να χορεύεις με τα πόδια είναι λογικό, το να χορεύεις με την ψυχή είναι άλλο, είναι διαφορετικό είναι μαγικό, είναι ένα ταξίδι ψυχής. Είναι η ψυχική σου αναζήτηση σ’ αυτό που υπηρετείς. Σε κατακλύζει μια ανεξήγητη δύναμη, σε κάνει να νοιώθεις ανίκητος. Και όταν επιτέλους σου δοθεί η ευκαιρία, τότε αρχίζεις να χορεύεις χωρίς να αναζητάς κανέναν αντάλλαγμα παρά μόνο την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση ότι μίλησε η ψυχή σου. Τα βήματα αυτών των παιδιών ήταν έτσι ακριβώς. Η έκφραση στα πρόσωπά τους ήταν η παραπάνω περιγραφή. Οι λύρες των λυράρηδων, η φλογέρα, το αγγείο, τα νταούλια και οι φωνές των τραγουδιστών ζωντάνεψαν την «καθ ημάς Ανατολή» για ακόμη μία φορά στους Αντίποδες του κόσμου.

Το πρόγραμμα έκλεισε, διασκεδάζοντας το κοινό με μοναδικό τρόπο και άκρως παραδοσιακό, ο εκπληκτικός καλλιτέχνης από την Ελλάδα Σεραφείμ Μαρμαρίδης. Με μία ατόφια ξύλινη φωνή του ταξίδεψε όλους τους παρευρισκόμενους στην αλησμόνητη πατρίδα. Οι δοξαριές του ήταν βγαλμένες μέσα από την ίδια την ψυχή της.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....