Η Σύναξις της Παναγίας της Βρεφοτρόφου στη Μητρόπολη Πέτρας

Επί τη τελέσει της Συνάξεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας της επονομαζομένης Βρεφοτρόφου, η Ιερά Ακολουθία της οποίας αποτελεί ποίημα του Ιερέως Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου κ. Γεράσιμος ιερούργησε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στον ιστορικό φερώνυμο Ιερό Ναό, πόλεως Αγίου Νικολάου.

 

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε: «Πρώτη μεθέορτος ημέρα της Υπαπαντής σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί και η Εκκλησία μας τιμά και γεραίρει την μνήμη δύο προσώπων που προσκαρτερούσαν εν τω ιερώ, περιμένοντες να δουν το σωτήριον του Θεού, τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου. Το ένα πρόσωπο είναι ο Άγιος και Δίκαιος Συμεών ο θεοδόχος, αυτός ο οποίος δέχθηκε στις γηραλέες αγκάλες του τον Σωτήρα του κόσμου. Το δεύτερο πρόσωπο είναι η Αγία προφήτις Άννα, η οποία και εκείνη για πολλά χρόνια, από τότε που χήρεψε και μέχρι την ηλικία των ογδόντα πέντε και πλέον ετών, βρισκόταν στο ναό δοξάζων τον θεό και προσκαρτερούσα το σωτήριόν Του.

Ιδιαιτέρως δε η Εκκλησία της Κρήτης εορτάζει σήμερα την Σύναξη της Παναγίας της Βρεφοτρόφου σε αυτό το πολύ γραφικό εκκλησάκι της πόλεως του Αγίου Νικολάου, που οσάκις ερχόμαστε αισθανόμαστε τόσο όμορφα, αισθανόμαστε να πλημμυρίζει η ψυχή και η καρδιά μας από την χάρη της Παναγίας, μιας Παναγίας τόσο αγαπητής στην πόλη μας. Και είναι τόσο αγαπητή γιατί έχει κάνει πολλά θαύματα, έχει ακούσει πολλούς ανθρώπους, έχει ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και κυρίως έχει δώσει πολλά, πολλά παιδιά σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν δυσκολία στο να αποκτήσουν.

Γι’ αυτό αγαπούμε την Παναγία τη Βρεφοτρόφο, γι’ αυτό αγαπούμε την Παναγία. Γιατί είναι η Μάνα μας που εισακούει τα αιτήματά μας και είναι Εκείνη η οποία μπορεί να κάμψει ακόμα και τη Δικαιοσύνη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Γι’ αυτό προσφεύγουμε σε Αυτήν, γι’ αυτό καταφεύγουμε σε Αυτήν και γι’ αυτό δε θα πρέπει ποτέ, αδελφοί μου, να λείπει από τα χείλη μας το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πάντοτε να Την παρακαλούμε και να λέμε: «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς». Πάντοτε να διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς Της, πάντοτε να κάνουμε την Παράκλησή Της, γιατί Εκείνη με ένα νεύμα Της και μόνο μπορεί να διορθώσει τα πάντα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η χάρη της Παναγίας της Βρεφοτρόφου να μας σκεπάζει και να μας απαλλάσσει από κάθε πειρασμό, από κάθε κίνδυνο, από κάθε ασθένεια και να βοηθήσει να εξαφανιστεί αυτή η πανδημία που ταλανίζει τόσους ανθρώπους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....