Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο και Προστάτη της Άγιο Δημήτριο

Κανονικά και παρουσία πιστών θα τελεστεί η Λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021, στις 11.00 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, παραμονή της εορτής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του πολιούχου, τηρουμένων των ισχυουσών υγειονομικών διατάξεων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης μετά των χαριτοβρύτων Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής και Ιερά Αγρυπνία. Ανήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912) στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, αμέσως μετά την Πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο.

Όλες οι υπόλοιπες εορταστικές Λατρευτικές Συνάξεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

 

Στη σχετική ανακοίνωση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, διευκρινίζεται ότι η Λιτανεία θα τελεστεί κανονικά, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με την τέλεση της «κατόπιν δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και της έντονης παραφιλολογίας που αναπτύχθηκε», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό «ότι στα πλαίσια της οργανωτικής διαδικασίας, πιθανώς μεν να κατατέθηκαν κατά το διάστημα αυτό απόψεις και προτάσεις από διάφορους κύκλους για μεταβολές και διαφοροποιήσεις από τον αρχικό σχεδιασμό της Λιτανείας, την διαδρομή, την συμμετοχή των πιστών και άλλων φορέων και τμημάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις αυτές ουδόλως επηρέασαν την εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία -Θεού θέλοντος και του Αγίου συνεργούντος- θα πραγματοποιηθεί όπως είχε εξ υπαρχής αποφασιστεί, σχεδιαστεί, προγραμματισθεί και δρομολογηθεί».

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....