«Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα»

Ο Δ’ τόμος του βιβλίου του γιατρού και ιστοριοδίφη Νικόλαου Παπαθεοδώρου «Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα» παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Πρόκειται για 51 κείμενα που δημοσιεύθηκαν στην ομώνυμη εβδομαδιαία στήλη του κ. Παπαθεοδώρου στην εφημερίδα «Ελευθερία» κατά το έτος 2017, μέσα από τα οποία εξυφαίνεται η -άγνωστη για τους περισσότερους- ιστορία της Λάρισας, μέσα από πρόσωπα και γεγονότα που οριοθετούνται κυρίως από την απελευθέρωση της Λάρισας το 1881 μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Η αφήγηση του Ν. Παπαθεοδώρου, έτσι όπως συντίθεται στους τέσσερις πλέον τόμους της σειράς βιβλίων «Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα», αποτελεί μια τεράστια ιστορική προσθήκη και ένα ουσιαστικό τεκμήριο αυτογνωσίας του παρελθόντος.

Εκτός από τα κείμενα εξίσου ουσιαστική είναι και ιστορική αξία των φωτογραφιών που πλαισιώνουν την έκδοση. Οι περισσότερες είναι παλιές, αρκετές σπάνιες και μερικές αδημοσίευτες. Η προέλευσή τους είναι από διάφορες πηγές και από οικογενειακά αρχεία παλιών οικογενειών της Λάρισας. Με τον τρόπο αυτόν, κείμενο και εικόνα μαζί ζωντανεύουν τα ιστορικά γεγονότα και διασώζουν πληροφορίες, οι οποίες διαφορετικά μπορεί να είχαν χαθεί.

Τον Δ’ τόμο του βιβλίου παρουσίασαν οι: κ. Πάνος Σάπκας – αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών και ο κ. Αλέξανδρος Γρηγορίου – ερευνητής και συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κ. Χαρίκλεια Βλαχάκη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθερία».

Ο Ποιμενάρχης μας κ. Ιερώνυμος κλείνοντας την εκδήλωση, εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του κ. Παπαθεοδώρου, ενώ τον συνεχάρη εγκαρδίως για την προσφορά του στην πόλη της Λάρισας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....