Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης- Επιμορφωτικό πρόγραμμα της Ι.Μητρόπολη Νεαπόλεως

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνεχίζεται και κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο (2022-2023) η συνεργασία του Ι.Π.Ε. με τις Ιερές Μητροπόλεις και με άλλους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.

 

Στο πλαίσιο αυτών των επιμορφωτικών δράσεων το Ι.Π.Ε. υλοποιεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ».

 

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Ευόσμου. Το νέο αυτό πρόγραμμα υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

 

Κατά την εναρκτήρια αυτή συνάντηση του προγράμματος, τελέσθηκε ο αγιασμός από τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και προς τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη. Κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε τη σπουδαιότητα αυτού του προγράμματος, αφού αποσκοπεί στη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτιση των κληρικών , ούτως ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τη διακονία του λαού του Θεού.

 

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης έλαβε τον λόγο μεταφέροντας τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου οραματιστού, ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την άοκνη του μέριμνα μέσα στα πολυεύθυνα αρχιεπισκοπικά καθήκοντά του, για την αποστολή του Ι.Π.Ε., που σκοπό έχει την προσφορά στον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την εκ νέου συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε., δίνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στους κληρικούς της περιφερείας του, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστίες εξέφρασε και στους συντονιστές του προγράμματος πατέρες Γεώργιο Πολυχρονιάδηκαι Γεώργιο Σαρησάββα για την άριστη οργανωτική  συνεργασία και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

 

Κατόπιν αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος λέγοντας ότι μέσα από αυτό οι κληρικοί θα γνωρίσουν βασικές αρχές διοίκησης και οργάνωσης της Εκκλησίας, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή της σε ένα σημαντικό κύτταρο διακονίας, κοινωνικής προσφοράς προς τον άνθρωπο και σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη κατανόησης της αποστολής της Εκκλησίας μέσα από τη μυστηριακή ενότητα δια της ποιμαντικής διοίκησης και αντιμετώπισης ενοριακών ζητημάτων.

 

Έπειτα απονεμήθησαν οι σχετικές βεβαιώσεις παρακολουθήσεως του προηγούμενου προγράμματος στους συμμετέχοντες και ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση για τα οφέλη του.

 

Ακολούθως, ο Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Δραστηριότητες ιερού ναού».

 

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 62κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν διά ζώσης, θα έχουν ως εξής:

  • Πέμπτη26 Ιανουαρίου 2023, συνάντηση με θέμα:«Διοίκηση ενορίας» με εισηγητή τον Πρωτοπρ. Γεώργιο Μίλκα, Θεολόγο, Εφημέριος Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
  • Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, συνάντηση με θέματα: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο» με εισηγητή τον Αρχιμ. Ιωάννη Περιστερίδη,  Χημικό Μηχανικό Msc, Θεολόγο ΜΑ, Εφημέριο Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπάλληλο Ε.Κ.Υ.Ο., και «Οικονομικά ι. ναού» με εισηγητή τον Πρωτοπρ. Σωτήριο Μανωλόπουλο,  Θεολόγο, Προϊστάμενο Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέικων Ι.Μ. Πατρών
  • Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, συνάντηση με θέματα: «Ψηφιακή συμβολή» με εισηγητή τον Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας, Εφημέριο Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και «Αρχείο ι. ναού» με  εισηγητή τον Αρχιμ. Ιωάννη Περιστερίδη,  Χημικό Μηχανικό Msc, Θεολόγο ΜΑ, Εφημέριο Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπάλληλο Ε.Κ.Υ.Ο.
  • Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, συνάντηση με θέμα: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία» με εισηγητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριο, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

 

Μετά το πέρας των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....