Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου τιμώνται οι πεσόντες άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών καθιερώθηκε το 2006, σε ανάμνηση του πρώτου νεκρού πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος που ιδρύθηκε το 1930 με πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ήταν ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, που έχασε τη ζωή του τις πρώτες πρωινές ώρες της 12ης Νοεμβρίου 1942, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη συνοικία Κουλέ Καφέ της Θεσσαλονίκης. Ο 26χρονος πυροσβέστης καταγόταν από το Πολύδενδρο Γρεβενών και ήταν πατέρας ενός νεογέννητου αγοριού.

 

Στην μακρόχρονη ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος, ένας μακρύς, δυστυχώς,  κατάλογος συναδέλφων που έχουν χάσει  τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας, έχει «σημαδέψει» την επιτυχή πορεία του σε όλους τους τομείς δράσης του.

Από το 1911 έως σήμερα, δεκάδες πυροσβέστες ψχάθηκαν κατά την ώτα του καθήκοντος και κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών μετά  την ανάληψη της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ  το 1998 – δεν επέστρεψαν από το πεδίο της μάχης, έδωσαν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συνανθρώπων μας.

Στο μυαλό μας οι τελευταίες πυρκαγιές του καλοκαιριού με τους ανθρώπους αυτούς να δίνουν όλο τον εαυτό τους για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Προς τιμήν αυτών των ηρώων, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης όλων μας, στους προαύλιους  χώρους του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) στο Χαλάνδρι Αττικής, καθώς και του Γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων, στη Θεσσαλονίκη, στέκει “Ηρώο Πεσόντων Πυροσβεστών”

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....