Ημερίδα «Επαγγελματικού Προσανατολισμού» από τον Σύνδεσμο Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων

Σύνδεσμος Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή μαθητών από τα τρία Ομογενειακά μας Γυμνάσια-Λύκεια οι εργασίες της τρίτης ημερίδας «Επαγγελματικού Προσανατολισμού», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΚΙ υπό τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Παπαλιάρη, σε συνεργασία με την Καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Έρση Αμπατζή-Κάλφογλου, που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα του Μεγάλου Ρεύματος, την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022.

Ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΚΙ μίλησε η Ντόρα Διακρούση, ειδική γραμματέας και υπεύθυνη νεολαίας, η οποία, απευθυνόμενη στους τελειοφοίτους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η επιλογή σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης είναι η πρώτη σημαντική απόφαση που λαμβάνετε ως ενεργοί πολίτες, μέλη της Ρωμιοσύνης της Πόλης, αυτό δηλαδή που θα είστε όλοι και όλες σας μόλις τελειώσετε το σχολείο».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της φιλοξενούσας Κοινότητας, ο οποίος, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, διαβίβασε τις Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες και επεσήμανε δύο σημεία:

α) Ότι «η σημερινή γενιά θα δώσει κάποια στιγμή την σκυτάλη στους νέους, οπότε θα πρέπει να έχουν προετοιμασθεί σωστά, να έχουν κάνει ορθές επιλογές, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν με επιτυχία τα ηνία της Ρωμιοσύνης» και

β) Αναφέρθηκε στην έκφραση της Α.Θ.Παναγιότητος ότι «η νεολαία είναι το παρόν και το μέλλον της ομογένειας», προσθέτοντας ότι «οι ομιλητές της ημερίδας αυτής προέρχονται μέσα από τα σπλάχνα της Ρωμιοσύνης», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «εδώ στην Πόλη υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης επαγγελματικής εξέλιξης».

Στη συνέχεια η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη μας, κ. Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, απευθυνόμενη στους τελειόφοιτους, μίλησε για την αποστολή του διπλωματικού σώματος, επισημαίνοντας την αφοσίωση, την εργατικότητα και την ακεραιότητα του Ανθρώπου έναντι του επαγγέλματος που θα κληθεί να ακολουθήσει. Τόνισε ότι θα πρέπει να σκεφθούν ώριμα το μέλλον τους, το οποίο είναι συνυφασμένο με την Ομογένεια και με ιδιαίτερη έμφαση έκανε λόγο για «το χρέος το οποίο πρέπει να έχουν έναντί της», εννοώντας το «ηθικό» χρέος, της παραμονής τους στην Πόλη.

Στον πρώτο κύκλο των ομιλητών βρίσκονταν δύο Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι: Ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ, και ο κ. Γεώργιος Στεφανόπουλος, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο IŞIK και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Χαλκηδόνος. Και οι δύο Καθηγητές αναφέρθηκαν στο ότι είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτή η προβληματική του επαγγέλματος, που θέλουν να ακολουθήσουν και ότι είναι απαραίτητο να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξή του.

Τέλος, οι δύο Δάσκαλοι τόνισαν ότι βασικό προσόν των υποψηφίων είναι να έχουν αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνάμεις τους και να ακολουθήσουν το επάγγελμα που επιθυμούν οι ίδιοι και όχι το περιβάλλον τους.

Αργότερα, τον λόγο πήρε ο Συντονιστής Εκπαίδευσης, κ. Γιάννης Γιγουρτσής, ο οποίος μίλησε για το εκπαιδευτικό λειτούργημα και αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στην Πόλη, από πλευράς εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα νηπιαγωγών και δασκάλων.

Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι ομιλητές ήταν «σάρκα από την σάρκα του Ρωμαίικου» δείχνοντας ότι όποιος θέλει να πετύχει πετυχαίνει στην Πόλη και δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό, σε «άγνωστα μονοπάτια». Εξάλλου, όπως ειπώθηκε από όλους, δίπλα στους νέους και στις νέες βρίσκεται σύσσωμη η Ομογένεια.

Οι επιστήμονες που παραβρέθηκαν και συνομίλησαν με τους μαθητές υπερκάλυψαν το ενδιαφέρον των νέων, καθώς προέρχονταν από όλο το εύρος των γνωστικών αντικειμένων. Το βιογραφικό τους ενθουσίασε όλους τους τελειόφοιτους, οι οποίοι στη συνέχεια, γύρω από τα τραπεζάκια του αυλόγυρου, «βομβάρδισαν» τους ομιλητές με απορίες, προβληματισμούς και ερωτηματικά, που ξεκινούσαν από τα μαθήματα και τις παρεχόμενες γνώσεις των σπουδών τους και κατέληγαν στην επαγγελματική τους αποκατάσταση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χωρίς να ξεχνούν και τις οικονομικές απολαβές.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν οι κ.κ.: Ηλίας Αϊβάτογλου, Επίκ. Καθ. Οφθαλμιατρικής, Δημήτρης Τσοκώνας, Οδοντίατρος, Δημήτρης Νταλιάνης, Φαρμακοποιός, Δημήτρης Τσατσαρώνης, Κτηνίατρος, Ιωακείμ Ψευτέλης, Επίκ. Καθ. Φυσικοθεραπείας, Γαβριήλ Πετρίδης Επίκ. Καθ. Ιατροδικαστικών Επιστημών, Χριστίνα Κάλφογλου, Αρχιτέκτονας, Μιχαήλ Πουσκιούλογλου, Νομικός, Στεφανία Ιορδάνογλου, Νομικός, Γιάννης Ιωαννίδης Ανώτατος Διευθυντής και Αλέξης Παναγιωτίδης, Παραγωγός.

Ο ΣΥΡΚΙ νιώθει την υποχρέωση να ευχαριστήσει τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των τριών Ομογενειακών Λυκείων της Πόλης, που πρόθυμα συνεργάστηκαν για τη συμμετοχή των τελειοφοίτων τους στην ημερίδα αυτή.

 

 

πηγη Φως Φαναρίου

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....