Ημερίδα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αυστραλίας στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Yellow Rock

Πλήθος φίλων της Ψαλτικής Τέχνης συμμετείχε στην πρώτη ημερίδα Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αυστραλίας (τμήμα Νέας Νοτίου Ουαλίας), στις 5 Νοεμβρίου 2022, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Βουνού, στο Yellow Rock. Το θέμα της ημερίδας φέτος ήταν «Τα Γένη της Βυζαντινής Μουσικής».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος εκπροσωπήθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, ο οποίος μετέφερε την ευλογία και στήριξη του Σεβασμιωτάτου στη Σχολή και την ημερίδα.

Ακολούθως, ο Γέρων Ιερώνυμος, ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου, ευλόγησε και καλωσόρισε με τη σειρά του όλους στο μοναστήρι.

Η ημέρα άρχισε με Όρθρο και Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Γέροντος Ιερωνύμου, και με την ψαλμωδία των δασκάλων της Σχολής και άλλων συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Παρουσιάστηκαν πέντε εργαστήρια από τους δασκάλους της Σχολής και από τον επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή, π. Δαμασκηνό (Olkinuora) Ξενοφωντινό Αγιορείτη.

Ο Δρ. Ανδρέας Μελλάς παρουσίασε το γένος των Κοντακίων και την ιστορία του από την εποχή του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού.

Ο πατήρ Δρ Δαμασκηνός ανέλυσε το γένος του Κανόνα, την ιστορία και την πρακτική του εφαρμογή στις ενορίες και στα Αθωνίτικα μοναστήρια.

Ο κ. Ανδρέας Ψαρομμάτης μίλησε για τη νευροφυσιολογία της Ψαλτικής και την πρακτική εφαρμογή της στην ψαλμώδηση των ειρμολογικών μελών.

Ο κ. Βασίλειος Ψυλλάκος, διευθυντής της Σχολής (τμήμα ΝΝΟ), δίδαξε παραδείγματα Εκφωνητικού γένους (εκφώνηση αποστολικής επιστολής) στην παραδοσιακή κλίματα του Κλιτού.

Ο Δρ Δημήτριος Κουμπαρούλης μίλησε για την Ψαλτική Τέχνη το 14ο αιώνα, τη ζωή του Αγίου Ιωάννου Κουκουζέλη και το Καλοφωνικό γένος μελοποιίας.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μουσική συναυλία καλοφωνικού Προκειμένου του Ασματικού Όρθρου του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη (14ος αι.) από το μουσικό σύνολο Μέλισμα, υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Κουμπαρούλη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Αυστραλίας (τμήμα ΝΝΟ), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω του adminnsw@byzantinemusicschool.com.au .

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

πηγη vema

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....