Ιωάννινα: Θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, τελέστηκαν στα Ιωάννινα τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωσταντίνου Τασούλα, και εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών.

Μετά τα θυρανοίξια ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων επέλεξε να αφιερώσει τον ναό σε έναν νεοφανή Άγιο ο οποίος πάτησε τα χώματα της περιοχής. Σημειώνεται ότι ο Άγιος Παΐσιος μεγάλωσε στην Κόνιτσα, όπου τιμάται τις μέρες αυτές με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ελλάδας, κ. Γιώργο Αμυρά, επισκέφθηκε τη Μονή Βελλάς πού βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε την ανάδειξη περιπατητικών και προσκυνηματικών διαδρομών, αναφέροντας πως  το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων στην περιοχή Βελλάς για την προστασία της βιοποικιλότητας. Απευθυνόμενος δε προς τον «Πράσινο Πατριάρχη», χαρακτηρισμό τον οποίον του έχουν προσδώσει οι οικολόγοι, όπως είπε ο Υφυπουργός, επισήμανε: «Αντιλαμβάνεται καλύτερα την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, βάζοντας μικρές ή μεγαλύτερες ασπίδες στα είδη φυτών και ζώων, που υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι λοιπόν εντάσσουμε ένα έργο πεζοπορικών χαράξεων, με διπλό ενδιαφέρον, προσκυνηματικό και ανάδειξης βιοποικιλότητας, περιπατητικό δηλαδή. Αρχικά μιλάμε για ένα κονδύλι της τάξεως των 200 χιλιάδων ευρώ από το Ταμείο Ανακάμψης».

Ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό εγκαταστάσεων του Τυροκομείου, παρουσία Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείο, Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, καθώς και από πλήθος κόσμου.  Η επίσημη υποδοχή έγινε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και ακολούθησε δοξολογία στον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε διαδοχικά τον Δήμο Ιωάννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....