Ιστορικό Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου

H Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου περιλαμβάνει τα Νησιά Πάτμο, (η οποία με σεπτή Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη και το Νόμο 1155/81 του Ελληνικού Κράτους ανακηρύχθηκε Ιερά Νήσος), Λειψούς, Αγαθονήσι, Λέβεθα και Αρκιούς μαζί με τα γύρω από αυτά νησίδια και τελεί υπο την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το προνομιακό καθεστώς της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου, της μοναδικής Πατριαρχικής Εξαρχίας που έχει απομείνει, έχει κατοχυρωθεί απ’ αιώνων με Αυτοκρατορικά και Πατριαρχικά σιγίλλια λόγω της Αποστολικότητος της Νήσου καθώς και της Βασιλικής και Πατριαρχικής ιδιότητος της Ι. Μονής του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.
Στον Καθηγούμενο Πάτμου έχει ανατεθεί η Εξαρχία από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, τον οποίο κατοχυρώνει με μοναδικά προνόμια, λειτουργικά, διοικητικά και δικαστικά. Η ιδιαίτερη μάλιστα και ύψιστη τιμή είναι ότι τούτος διοικεί εξ ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου τόσο την Εξαρχία, όσο και την Ιερά Μονή και προσαγορεύεται με τα Πατριαρχικά σιγίλλια αντιπρόσωπος, επίτροπος και μόνιμος Έξαρχος της Α.Θ.Π.
Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου: Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Πάτμου Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Κύριλλος.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....