John Craxton: Ο Άγγλος ζωγράφος που εμπνεύστηκε από την Κρήτη

Κατάφερε μέσα από τα έργα του να «μεταφέρει» τις ομορφιές και την ιδιαιτερότητα της Κρήτης-και της Ελλάδας γενικότερα- σ’ όλο τον κόσμο. Στο επίκεντρο των εικαστικών του πρωτοβουλιών βρέθηκαν η αυθεντικότητα των Κρητικών και της τοπικής παράδοσης του νησιού, με τα Χανιά μάλιστα να έχουν δεσπόζουσα θέση στις δημιουργίες του.

Ο λόγος για τον Βρετανό ζωγράφο John Craxton, ο οποίος επιβεβαίωσε μέσα από την τέχνη του ότι η Κρήτη, τα αγαπημένα του Χανιά, είναι ένας τόπος προικισμένος που αξίζει κάποιος να ζει σ’ αυτόν.

«John Craxton: Μία ελληνική ψυχή-A Greek soul»

Μέσα από την έκθεση με τίτλο «John Craxton: Μία ελληνική ψυχή», το κοινό έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τα έργα του Βρετανού ζωγράφου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους φιλέλληνες της σύγχρονης εποχής.

Μία έκθεση που ξεκίνησε το «ταξίδι» της στο Μουσείο Μπενάκη και πλέον έχει μεταφερθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη στα Χανιά, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο και ιδίως της νέας γενιάς.

Οι διαδραστικές ξεναγήσεις είναι αυτές που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους, ενώ το περιεχόμενό τους έχει προσαρμοστεί ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι επισκέπτες.

Ο σπουδαίος Βρετανός που μετέφερε την τέχνη στην Ελλάδα

Ο John Craxton προερχόταν από μία αστική βρετανική οικογένεια, τα μέλη της οποίας είχαν έφεση στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική. Ο ίδιος βέβαια αφιερώθηκε στη ζωγραφική και σε μικρή ηλικία αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα, σ’ έναν τόπο-έμπνευση για τον ίδιο. Η Ύδρα και ο Πόρος αποτέλεσαν αγαπημένοι του προορισμοί, με τον Μινωικό Πολιτισμό ωστόσο να τον εντυπωσιάζει.

Το 2006 έφυγε από την Κρήτη, ενώ το 2009 απεβίωσε, σε ηλικία 87 ετών, μακριά από το αγαπημένο του νησί.

Στην ιστορία θα μείνει ως ο ζωγράφος ο οποίος ήταν ταυτόχρονα συνομιλητής της υψηλής κοινωνίας, αλλά και του απλού και καθημερινού ανθρώπου. Η απλότητα αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του φιλέλληνα Craxton και, με «όχημα» αυτήν, προσπάθησε -και τα κατάφερε- να κάνει την Κρήτη και την Ελλάδα γνωστές σ’ όλο τον κόσμο.

Η έκθεση με τα έργα του Craxton παραμένει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023.

 

ΠΗΓΗ vema aus 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....