Κάηκαν υπεραιωνόβια δένδρα στον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας

Υπεραιωνόβια δένδρα στον μεγαλύτερο ελαιώνα της Ελλάδας, σ’ εκείνον της Άμφισσας, κάηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, η οποία κατέστρεψε 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Μπορεί οι φλόγες αυτή τη στιγμή να έχουν υποχωρήσει, ωστόσο θα συνεχίσουν να καίνε τα κουφάρια των ελαιόδεντρων για μέρες ακόμα.

Σημειώνεται ότι ο ελαιώνας της περιοχής έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση της χώρας.

Στο μένος της πυρκαγιάς παραδόθηκαν ελαιόδεντρα 3.000 ετών

Τα περισσότερα από τα 1,2 εκατ. ελαιόδεντρα είναι υπεραιωνόβια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο περιβαλλοντικός πλούτος της περιοχής ξεπερνά τα 3.000 έτη. Οι πρώτες αυτοψίες στον χώρο της καταστροφής επιβεβαιώνουν τους αρχικούς φόβους, ότι έχουν χαθεί πολλοί κλώνοι, οι λεγόμενοι γενότυποι που διατηρούσαν αυτή την μοναδικότητα στην περιοχή.

Ενεργοποιήθηκε έκτακτο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης

Ήδη μετά από αίτημα των εμπλεκόμενων φορέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ανάψει το πράσινο φως» για τη διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Η υπηρεσία είναι η Copernicus Management Service/Mapping και όλα τα δεδομένα θα διατεθούν στους φορείς που έχουν εμπλακεί στην κατάσβεση της φωτιάς και στη γενικότερη διαχείριση της κρίσης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....