Κάποιες σκέψεις για τη βία των νέων

Του Δημοσιογράφου Θανάση Κληματσίδα

 

«Ω Θεε μου γιατί» . Σίγουρα με αυτό το επιφώνημα ακούμε όλες αυτές τις ειδήσεις τελευταία σχετικά με την βία των νέων στην πατρίδα μας. Αδελφός σκοτώνει αδελφό, γιός τον πατερα, αστυνομικός σκοτώνεται από οπαδική βία . Τί γίνεται;

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεταβολών της συμπεριφοράς των νέων. Η χρήση βίας ως τρόπου «επίλυσης» των μεταξύ τους διαφορών, αντίδρασης προς τους ενήλικες και αντιμετώπισης απλών καθημερινών θεμάτων που σε άλλες εποχές απλά θα τα προσπερνούσαν αρχίζει να μας προβληματίζει.

 

Η βία των νέων δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. Ούτε κάτι που συναντάμε μόνο στην Ελλάδα . Όλη η Ευρώπη «καίγεται» από εξαγριωμένους νέους.

Πέρασαν όμως χρόνια που τα νεανικά μυαλά των γονέων του σήμερα γέμιζαν από εικόνες «ελευθερίας» και «αμερικανιάς» σε δεκάδες έντυπα αμφιβόλου ηθικής που «άλλαζαν» τους τότε εφήβους χωρίς να το καταλαβαίνουν οι γονείς του τότε , σημερινοί παππούδες της «άγριας γενιάς» .

Τηλεοπτικές σειρές έρχονται από το εξωτερικό και παρουσίαζαν ένα lifestyle πιο «μοδάτο», πιο «ελευθέρων ηθών» , αναγκαίο για να είσαι «κουλ».

Η ελληνική τηλεόραση ακολούθησε φυσικά παρουσιάζονται σειρές στις οποίες η οικογένεια, τα ήθη , η παράδοση και φυσικά η εκκλησία δεν είχαν καμία σχέση.

Έτσι οι σημερινοί γονείς έγιναν πιο «χαλαροί» , πιο ανεκτικοί με γεγονότα που σε άλλες εποχές θα οδηγούσαν τα παιδιά τους στο αναμορφωτήριο.

Παλιότερα οι νέοι μεγάλωναν αποκλειστικά στον χώρο της γειτονιάς . Σήμερα η «γειτονιά του διαδικτύου» έρχεται να αποτελειώσει το έργο της τηλεόρασης και των εντύπων των 90s. Να ξεχαρβαλώσει κάθε παιδική αφέλεια , να εκτροχιάσει τα παιδιά μας από το δρόμο της παιδικής τους ηλικίας . Να τους γεμίζει ακόμη περισσότερη βία και οργή από ότι στους πατεράδες και στις μανάδες τους.

 

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ενασχόληση με τα πολύ βίαια ψηφιακά παιχνίδια, επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση του νεαρού εγκεφάλου και ευθύνεται για την παγίωση αρνητικών συμπεριφορών.

Ο  τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα σήμερα διαμορφώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τα ΜΜΕ, που εκ των πραγμάτων αντλούν την επιρροή τους από τον εντυπωσιασμό.  Είναι πολύ εντυπωσιακό ένα παιδί να καρφώνει το αδελφάκι του με ψαλίδι για παράδειγμα . Γιατί ; Μάθαμε να τρεφόμαστε με αίμα ; Με δάκρυα ; Με τί;

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του bullying μεταξύ των νέων είναι θεαματική. Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 4η θέση μεταξύ 41 ευρωπαϊκών κρατών, ενώ ειδικοί δηλώνουν ότι αυξήθηκε ταυτόχρονα κάθε είδους νεανική παραβατικότητα, κάνοντας λόγο για «γενιά της οργής».

 

Πώς να το αντιμετωπίσουμε; Είναι αργά ; Μπορεί να κάνει κάτι το κράτος; Μήπως είναι η στιγμή να επιστρέψουμε σε κάτι πιο «Κούλ» . Η εκκλησία για εμάς τους Έλληνες ήταν πάντοτε το λιμάνι μας . Η Ορθοδοξία έχει όλες τις απαντήσεις. Δίνει την ηρεμία στην ελληνική οικογένεια . Είναι δεκάδες οι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί που τελευταία προχωρούν σε ομολογίες πίστεως. Όλοι τους είναι εκτός πλέον του λεγόμενου σταρ συστεμ. Δε μας λέει κάτι αυτό ;

Λυπήσουμε μας Θεέ μου μήπως είναι η στιγμή να πούμε και όχι απλά «γιατί» ;

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....