«Καράβια – θρύλοι των θαλασσών κατά την εθνεγερσία του 1821»

 Την περασμένη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, άνοιξε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π. Θεσσαλονίκης, παρουσία του Βολιώτη καλλιτέχνη Αντώνη Τζούμα, η Έκθεση, «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», μια συνεργασία του Τελλογλείου Ιδρύματος με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Για την έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, τον καλλιτέχνη αλλά και τη σημαντική προσφορά της ναυτιλίας στην Ελληνική Επανάσταση μίλησε η Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος και Ομότιμη Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

Η κυρία Γουλάκη-Βουτυρά, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, παρακάλεσε να μεταφερθούν οι θερμές ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Τελλογλείου, στο Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο για την επιτυχημένη συνεργασία. Δήλωσε μάλιστα ενθουσιασμένη από την ποιότητα των έργων του Αντώνη Τζούμα και δεσμεύτηκε για την έναρξη μιας νέας περιόδου συνεργασίας των δύο φορέων.

Εκ μέρους του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», χαιρέτισε την εκδήλωση στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Τσούκας, πλαισιωμένος από μέλη του Δ.Σ. Μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, ο οποίος την τελευταία στιγμή εξαιτίας ενός απρόβλεπτου γεγονότος δεν παρέστη, και μίλησε τόσο για τον δημιουργό, όσο τους στόχους του φορέα. Επιπλέον ευχαρίστησε την πρώην Αντιπρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού», κυρία Μαίρη Μιχαηλίδου, για την συμβολή της στην έναρξη της νέας συνεργασίας, και κατέληξε με την αναφορά ότι η δράση αυτή αποτελεί την πρώτη εκτός Θεσσαλίας εκδήλωση της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ προγραμματίζονται πλέον και άλλες.

Οι δυο ομιλητές επισήμαναν την αγαστή συνεργασία των δυο πολιτιστικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, που αποτελεί αφετηρία για ανάλογες κοινές δράσεις στο μέλλον.

Ο Αντώνης Τζούμας σε ανοιχτό διάλογο με τους επισκέπτες και με τη σύμπραξη των δύο γιων του, Λάμπρου και Αγησίλαου Τζούμα, ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση που φιλοξενείται στον β’ όροφο του Τελλογλείου. Με διεξοδικότητα και παραστατικότητα, ανέλυσε τον τρόπο κατασκευής των δέκα σκαφών, την ιστορία τους που συνδέθηκε με προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στην περίοδο του Αγώνα, αλλά και πριν από αυτή. Επίσης, ανέπτυξε άγνωστές στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες της εξελικτικής πορείας της ευρωπαϊκής ναυσιπλοΐας.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν -εκτός των άλλων- ο πατήρ Εφραίμ που εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, φίλοι του καλλιτέχνη και του Τελλογλείου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Μαγνήτων Κιβωτού», ξεναγήθηκαν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια από την επιμελήτρια, Δρ Χριστίνα Τσαγκάλια, στις άλλες δύο μεγάλες εκθέσεις του Τελλογλείου.

«Το ’21 των Συλλεκτών» και «Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης, η γλώσσα των συμβόλων»

Η διάρκεια της έκθεσης  είναι έως και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, ενώ την περίοδο αυτή θα γίνουν Εκπαιδευτικά προγράμματα και Παράλληλες εκδηλώσεις.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....