Κατερίνα Αρσάνη: Η νεαρή Αιγυπτιώτισσα που εκπροσώπησε την Ομογένεια στην Βουλή των Εφήβων

απο το ekkairo.org

 

Την ημέρα του Αγιασμού στα Ελληνικά Σχολεία του Καΐρου και ενώ καλύπταμε δημοσιογραφικά την πρώτη αυτή σχολική μέρα για την Ελληνική παροικία, ο διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης μοιράστηκε με την ekkairo.org μια είδηση που πραγματικά μας έκανε υπερήφανους και έγινε αφορμή για το παρακάτω μικρό αφιέρωμα.

Μας είπε λοιπόν ότι η μαθήτρια της Β’ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής, κα Κατερίνα Αρσάνη, εκπροσώπησε την Ομογένεια της Αιγύπτου και την Αμπέτειο Σχολή μετέχοντας  ως «έφηβη βουλευτής» στις εργασίες της Βουλής των εφήβων που έλαβαν χώρα στην αίθουσα της ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να θυμίσουμε για την ιστορία, ότι ο θεσμός της Βουλής των εφήβων ξεκίνησε το 1995 και αποτελεί από τότε ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ τάξης Λυκείου.  260 έφηβοι-βουλευτές επιλέγονται από σχολεία της Ελλάδας, 20 από την Κύπρο και 20 από ελληνικά σχολεία του απόδημου ελληνισμού.

Σε αυτούς λοιπόν του 20 απόδημους βουλευτές βρέθηκε και η δικιά μας μαθήτρια, η αγαπητή σε όλους μας Κατερίνα, συμβάλλοντας με τις ιδέες και τις απόψεις της στην διαμόρφωση μιας κοινής συνισταμένης έναντι της βίας, θέμα το οποίο επεξεργάστηκαν οι νεαροί βουλευτές για τρείς ημέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η σοβαρότητα και η σημασία του εκπαιδευτικού αυτού Προγράμματος δεν εξαντλήθηκε όμως σε αυτό το τριήμερο των εργασιών, αλλά ήταν το αποτέλεσμα και το απόσταγμα μιας συναρπαστικής και μακράς προετοιμασίας και των 16 μαθητών της Αμπετείου που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κυρίας Ειρήνης Καρδάση, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την στόχευση του Προγράμματος, αλλά και την χαρά της για την ευτυχή του κατάληξη.

«Ξεκινήσαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάςμε τους μαθητές της Αμπετείου με πολύ όρεξη,  για να διερευνήσουμε σε βάθος τις γενεσιουργίες αιτίες της βίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Είδαμε ταινίες μαζί με τα παιδιά, κάναμε αναρίθμητες συζητήσεις, δανειστήκαμε ιδέες από μεγάλους λογοτέχνες και ακουμπήσαμε επί της ουσίας στην οικουμενική ανάγκη για αλληλεγγύη και ανθρωπιά ως αντιστάθμισμα της βίας. Μιλήσαμε για την ανθρώπινη συμπεριφορά που γεννά την συμμόρφωση και την υπακοή και διερευνήσαμε τους μηχανισμούς που επιβάλλεται η βία, τις περισσότερες φορές υπόρρητα και επικίνδυνα.

Μέσα από αυτόν τον εκπαιδευτικό γνώμονα χαράξαμε και τις δικές μας ιδέες και αυτές τις ιδέες η Κατερίνα μας, μετέφερε στην Βουλή των εφήβων και μας έκανε υπερήφανους.»

Με αυτά τα μεστά λόγια η υπεύθυνη του Προγράμματος κα Ειρήνη Καρδάση, μας έκανε κοινωνούς πως μια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία καταλήγει να έχει ένα απτό και αναγνωρίσιμο αποτύπωμα στην διαπαιδαγώγηση των μαθητών που θα αποτελέσουν τον  θεμέλιο λίθο της αυριανής μας κοινωνίας».

Μιλήσαμε όμως και με την έφηβη βουλευτίνα κα Κατερίνα Αρσάνη, την οποία και συναντήσαμε στο σχολείο της. Την ρωτήσαμε για την εμπειρία της στην Βουλή των εφήβων στην Ελλάδα, αλλά και για όλη την προετοιμασία μέχρι αυτή την ημέρα.

Ήταν μια καταπληκτική πραγματικά εμπειρία μας είπε. «Γνώρισα παιδιά στην ηλικία μου από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου όπου ζούνε Έλληνες. Μοιραστήκαμε τους κοινούς μας προβληματισμούς για την βία, μεταφέροντας ο καθένας από τον δικό του τόπο, τα βιώματά μας για το πως η βία δηλητηριάζει τις ζωές μας. Επέλεξα να μιλήσω για την «πολιτική βία», δηλαδή για το ναζισμό, τον φασισμό και τα ολιγαρχικά συστήματα διακυβέρνησης. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σχολείο μου, αλλά και στην καθηγήτριά μου την κυρία Καρδάση για όλα όσα μας έμαθε σχετικά με την βία και όλες τις μορφές που παίρνει στην ζωή μας.»

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα θέλαμε να συγχαρούμε από καρδιάς όλους τους συντελεστές αυτής της σημαντικής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας που γέμισε με φως τις ψυχές των παιδιών μας, παρέχοντας τους ακόμα περισσότερα εφόδια για την ενήλικη ζωή τους.

Δείτε πατώντας εδώ, ένα χαρακτηριστικό μέρος από τις εργασίες της Βουλής των εφήβων.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....