Κατερίνα Φραγκουλάκη: Η πρώτη Ελληνίδα μαθήτρια με πιστοποίηση γραφής Braille

Το 2021 η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, προκήρυξε θέσεις για εκπαίδευση στο παράρτημα του Ρεθύμνου της γραφής Braille. Η τότε 13 ετών Κατερίνα Φραγκουλάκη, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα αγάπης προς τον πλησίον της, αποφάσισε να αφιερώσει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο της για να μάθει να διαβάζει στη γλώσσα των τυφλών. Έτσι, κάθε Σάββατο, η ίδια με τη συνοδεία της μητέρας αλλά και της γιαγιάς της, έπαιρναν το λεωφορείο από τον Αλικιανό για το Ρέθυμνο, διανύοντας μια απόσταση περίπου 70 χλμ, για να μπορέσει να παρακολουθήσει τα σεμινάρια, διάρκειας 4 μηνών. Σήμερα, έχοντας εξεταστεί με επιτυχία στη γραφή Braille, αποτελεί το μοναδικό παιδί στην Κρήτη και στην Ελλάδα που κατέχει μια τέτοια πιστοποίηση.

Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας

Ποιο ήταν όμως το έναυσμα για τη γνωριμία της με τη νοηματική αλλά και τη γραφή Braille; Το κρίσιμο προς αυτήν την κατεύθυνση γεγονός συνέβη όταν ήταν σε ηλικία 5-6 ετών, καθώς βρέθηκε στη γιορτή λουκουμάδων στην Αγυιά και ήρθε σε επαφή με άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Τότε εκδήλωσε την επιθυμία να γνωρίσει έναν διαφορετικό κόσμο για εκείνη.

Πρώτος στόχος για την Κατερίνα Φραγκουλάκη ήταν η «γνωριμία» με τη νοηματική γλώσσα, κάτι που έγινε αρκετά νωρίς, σε ηλικία μόλις 10 ετών. Η απόκτηση της πιστοποίησης είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, υπό την έννοια ότι υπάρχουν 4 επίπεδα να λάβει γνώση και να εξεταστεί κανείς. Σήμερα, βρίσκεται στο Γ’ επίπεδο εκμάθησης της νοηματικής, ενώ σε έναν χρόνο αναμένεται να τελειώσει και να λάβει και αυτή την πιστοποίηση.

Την ίδια περίοδο που ξεκίνησε την εκμάθηση της νοηματικής, αποφάσισε να αποκτήσει γνώση και της γραφής Braille. Όμως, επειδή τα σεμινάρια απευθύνονταν σε καθηγητές, πέρασε από ειδική επιτροπή και έγινε δεκτή.

Μία πορεία δίπλα σ’ όποιον έχει ανάγκη

Σήμερα, η Κατερίνα Φραγκουλάκη ξέρει να διαβάζει στη γλώσσα των τυφλών και εκπαιδεύεται για να μπορεί να επικοινωνεί και με κωφούς. Η προσπάθειά της αξίζει να βρει μιμητές τόσο για τη θέληση που έχει η ίδια να μάθει, όσο και για την ανακούφιση που νιώθουν όλοι εκείνοι στο «άκουσμα» ότι κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους ακόμα και για βασικά πράγματα της καθημερινότητας.

Στόχος της Κατερίνας να ολοκληρώσει την μαθητική της πορεία και να σπουδάσει φιλολογία. Η δύναμη της ψυχής της είναι σίγουρο ότι θα την οδηγήσει και σ’ αυτήν τη μεγάλη επιτυχία.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....