Κατσαντώνης: Ο Πρόδρομος της Επανάστασης (1775-1808)

Έναν από τους πρωταγωνιστές ηρωικών και σημαντικών γεγονότων που προηγήθηκαν της Επανάστασης του ’21, φέρνει στο προσκήνιο η συγγραφέας Μαριγώ Μπούρη μέσα από το τελευταίο της συγγραφικό εγχείρημα, με τίτλο «Κατσαντώνης: Ο Πρόδρομος της Επανάστασης (1775-1808)».

Το βιβλίο μάλιστα της καταξιωμένης συγγραφέως αναδείχθηκε ως το κορυφαίο Ορθόδοξο βιβλίο για παιδιά, με την απήχηση που έχει μέχρι και σήμερα στη νέα γενιά να είναι τεράστια.

Ο ήρωας Κατσαντώνης, γνωστός μέσα από δημοτικά τραγούδια τα οποία έχουν διασωθεί, αποτέλεσε έναν από τους άγνωστους πολεμιστές που αγωνίσθηκαν και αυτοί για την λευτεριά της πατρίδας μας, ωστόσο γνωρίζουμε λίγα για τη δράση και τα κατορθώματά τους.

Το μεγαλείο και η πίστη του Κατσαντώνη για Ελευθερία

Με πρόσωπο επιβλητικό και με ζεστή φωνή, ο Κατσαντώνης κέρδισε από μικρή ηλικία τον σεβασμό των συμπατριωτών του, ξεχωρίζοντας για τον ηρωισμό και την πίστη του για Ελευθερία.

Η φήμη του γρήγορα απλώθηκε από το Ξηρόμερο, τ’ Άγραφα και το βελούχι πέρα στα Τζουμέρκα. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατακτητών, με το πάθος του για μία ελεύθερη πατρίδα να ξεχειλίζει.

Σε στιγμές κρίσιμες ξεχώριζε η ευφυία και η πίστη του στις δυνάμεις των Ελλήνων. Αυτός ήταν ο Κατσαντώνης, ένας μικρόσωμος πολεμιστής με γενναία καρδιά, η προσωπικότητα του οποίου «ξετυλίγεται» μέσα από το βιβλίο της Μαριγώς Μπούρη.

«Διαχρονικός και επίκαιρος ο Κατσαντώνης»

Όπως γνωστοποίησε η συγγραφέας, επέλεξε να γράψει για τον Κατσαντώνη, καθώς δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιο διαχρονικός και επίκαιρος ήρωας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, καθότι ο Κατσαντώνης είχε κολλήσει την επιδημιολογική αρρώστια εκείνης της εποχής, την ευλογιά. «Πιστεύω λοιπόν, ότι το βιβλίο περιέχει εξαιρετικά διδάγματα και για τη δική μας την σύγχρονη εποχή», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαριγώ Μπούρη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....