ΚΕΣΟ: Μαθήματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού με παρατηρητές από τον Δήμο Αθηναίων

Μπαράζ επισκέψεων σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης Γυμνάσια και Λύκεια, όπου γίνονται διαδραστικά μαθήματα εξάσκησης επαγγελματικού προσανατολισμού, πραγματοποίησαν το ΚΕ.Σ.Ο- Εκκλησιαστικό ίδρυμα της ΙΑΑ με την αρωγή της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων(ΕΑΤΑ ΑΕ Develop Athens) και έτυχαν μεγάλης αποδοχής.

Τα σχολεία, που έγιναν οι επισκέψεις ήταν το 20ο, το 52ο, 6ο Λύκειο Αθηνών και το 4ο Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ η πιο πρόσφατη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο 6ο Λύκειο Αθηνών στη περιοχή του Μέτς και σε αυτήν την παράδοση, δεν ήμασταν μόνοι μας, αλλά την παρακολούθησαν για λογαριασμό της ΕΑΤΑ ΑΕ οι κύριοι Γιώργος Καβαλιεράτος και Δημήτρης Μάνος. Πρόκειται για δράση η οποία εντάσσεται στην Πράξη «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net» (Υποέργο 1) η οποία υλοποιείται από την Ε.Α.Τ.Α Α.Ε και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2021-2020».

Σε όλα τα σχολεία, υλοποιήθηκε η δράση από την πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια –συνεργάτη του ΚΕΣΟ κα Ειρήνη Ανδριώτη με συμπαραστάτη της τον κ. Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη υπεύθυνο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας ανάλογα με την προτίμηση των δεξιοτήτων τους. Κάθε ομάδα κατέγραψε τα σημεία σύγκλησης της. Τα παιδιά ανέπτυξαν τις ικανότητες και τη φαντασία τους. Ξεδίπλωσαν χαρίσματα και δεξιότητες, που δεν είχαν αυτοεκτιμήσει. Χάραξαν νέες οπτικές στους επαγγελματικούς τους ορίζοντες. Έλαβαν απαντήσεις σε απορίες όπως:

«Κυρία…..αν θέλω να ασχοληθώ με την Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να γίνω Κοινωνιολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος, ήταν μια από τις αρκετές ερωτήσεις που μας έγιναν».

«Ποιο σχολείο να προτιμήσουμε;» «Πως αλλάξουμε τα στερεότυπα των οικογενειών μας σχετικά με τις προτιμήσεις των Σχολών;»

Αλλά και στο 4ο Γυμνάσιο το ενδιαφέρον ήταν αντίστοιχο με τους μαθητές  των Λυκείων

«Μπορώ να ακολουθήσω πολιτική οικονομία από ποια σχολή;»

«Θα μας ξανακάνετε αντίστοιχη εκπαίδευση κι όταν πάμε στο Λύκειο;»

Μερικές από τις απορίες των μαθητών που ήταν αρκετά «ανήσυχοι» με το ποια θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος?

Ενώ τα παιδιά του Λυκείου έμαθαν για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και ζήτησαν να μάθουν τι επάγγελμα να επιλέξουν, ώστε να βρουν δουλειά μόλις τελειώσουν τις σπουδές τους. Π.χ «οι Φυσιοθεραπευτές είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος, αξίζει να το ακολουθήσω? Για να λάβουν την απάντηση «Ναι. Διότι είμαστε ένα πληθυσμός που μεγαλώνει πολύ, που δεν γυμνάζεται και κάθεται πολλές ώρες εμπρός στην τηλεόραση και τον Η/Υ».

Έτσι με ασκήσεις, τα παιδιά εξασκήθηκαν στο τι ζητάει η αγορά σήμερα από τους νέους? Ποιος είναι ο ρόλος του μάνατζερ? Αυτοσχεδίασαν σε ομάδες επαγγελμάτων και έπαιξαν ρόλους στα πλαίσια ενός διαφορετικού διαδραστικού Εργαστήριου Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Σε αρκετά από τα σχολεία η Γενική Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη μετέφερε στα παιδιά τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, που τόσο πολύ αγαπά τα παιδιά ως πρώην εκπαιδευτικός, αλλά και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΚΕΣΟ και Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα να διευθύνει και το τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας, όπου τυπώνονται όλες οι εκδόσεις της Συνόδου και της Εκκλησίας της Ελλάδος και αποτελεί έναν πυρήνα μεταλαμπάδευσης γνώσης.

Ακόμα η κα Πίνη εξήγησε τι υπηρεσίες προσφέρει το ΚΕΣΟ στην οικογένεια και τα μεμονωμένα άτομα και ενημέρωσε μαθητ(ρι)ες, που θα ήθελαν να αποκτήσουν την πιστοποίηση επί των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΕCDL), μπορούν να την αποκτήσουν μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕ.Σ.Ο- Εκκλησιαστικό ίδρυμα της ΙΑΑ και των φορέων που συνεργάζεται.

Όταν τελείωσε το εγχείρημα, σε όλα τα σχολεία που επισκεφθήκαμε τα παιδιά και οι καθηγητές, ζήτησαν η δράση να επαναληφθεί! Όλοι, μας έδωσαν συγχαρητήρια για την κοινή πρωτοβουλία μας με τον Δήμο Αθηναίων της διδασκαλίας του μαθήματος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού το οποίο θα συνεχιστεί για το επόμενο διάστημα.

Αναλόγως και εμείς δώσαμε συγχαρητήρια στα παιδιά, αλλά και σους εκπαιδευτικούς για τη δουλειά, που γίνεται μέσα στις τάξεις. Ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία  στα σχολικά συγκροτήματα. Αντίστοιχα έπραξαν σήμερα και οι Γιώργος Καβαλιεράτος και Δημήτρης Μάνος, από την ΕΑΤΑ ΑΕ του Δήμου Αθηναίων.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....