Κίτσος Τζαβέλλας: Ο Ήρωας Σουλιώτης της Ελληνικής Επανάστασης

Σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1855, έφυγε από τη ζωή ο Ήρωας του Σουλίου και της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, Κίτσος Τζαβέλλας, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του υπερασπιζόμενος τα ιδανικά και τις αξίες της πατρίδας μας. Γεννήθηκε στο Σούλι, ωστόσο μεγάλωσε στο νησί της Κέρκυρας. Ήταν γιος του Φώτου Τζαβέλλα και της Δέσπως Πάνου.

Το 1820 επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του μαζί μ’ όλους τους Σουλιώτες και ανακηρύσσεται καπετάνιος και επικεφαλής του αγώνα τους.

Ο ηρωισμός του κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ξεχωρίζουν η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου κατά τον Οκτώβρη έως και τον Δεκέμβρη του 1822, η μάχη του Κεφαλοβρυσίου τον Αύγουστο του 1823 και η πολιορκία του Αιτωλικού, κατά την οποία προκάλεσε πολλά προβλήματα στο ιππικό των Τούρκων.

Ο Κίτσος Τζαβέλλας συνεργάστηκε και με τον Καραϊσκάκη και ήταν από τους κορυφαίους στη μάχη της Άμπλιανης τον Ιούλη του 1824. Η ζωή του Τζαβέλλα κινδύνεψε στο Κρεμμύδι της Πύλου τον Απρίλιο του 1825, πολεμώντας τον Ιμπραήμ, καθώς σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Η συμμετοχή του στην έξοδο του Μεσολογγίου και η αναγνώριση των προσπαθειών του

Ο ηρωισμός του Κίτσου Τζαβέλλα επιβεβαιώθηκε και στην ιστορική έξοδο του Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ηγήθηκε 2.500 ανδρών από τους οποίους σώθηκαν οι 1.300.

Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη, του ανατέθηκε η Αρχιστρατηγία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αναγνωρίζοντας την γενικότερη συνεισφορά του στον αγώνα των Ελλήνων, τον έχρισε χιλίαρχο και του ανέθεσε να απομακρύνει από τη Στερεά Ελλάδα τους Τουρκαλβανούς και τους Τουρκοαιγυπτίους. Ο Όθωνας τον έκανε Υποστράτηγο και στη συνέχεια Αντιστράτηγο.

Στην κυβέρνηση του Ιωάννη Κωλέττη, ο Τζαβέλλας ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών, ενώ μετά από το θάνατο του πρώτου, ανέλαβε την Πρωθυπουργία. Η αντιπαράθεσή του με τον Υπουργό Οικονομικών Νικόλαο Κορφιωτάκη τον οδήγησε σε παραίτηση στις 8 Μαρτίου του 1848.

Αξίζει να τονιστεί ότι συμμετείχε και στις επιχειρήσεις στην Ήπειρο, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, ενώ μετά την αποτυχία των γενικότερων αποστολών αποσύρθηκε.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....