Κρήτη: Ακαδημαϊκός κάνει γνωστή παγκοσμίως τη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα

Σε μία σπουδαία ερευνητική πρωτοβουλία προχωρά ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Γιώργος Παπαδουράκης, με βασικό στόχο να βοηθήσει συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής. Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια ενός avatar, επιχειρεί να κάνει ευρέως γνωστή τη διεθνή νοηματική γλώσσα, προκειμένου άτομα με ακουστικά προβλήματα να μπορούν να επικοινωνούν.

Μέσω του προγράμματος «InSign», επιχειρείται να δημιουργηθεί μία υποδομή μεταξύ κωφών και μη κωφών, καθώς και μεταξύ κωφών μαθητών που χρησιμοποιούν τη διεθνή νοηματική γλώσσα. Το επόμενο διάστημα συνάνθρωποί μας απ’ όλο τον κόσμο με διαφορετικά γλωσσικά υπόβαθρα θα μπορούν να συνεννοούνται εξαιτίας της εφευρετικότητας και της επιστημονικής διορατικότητας ενός ακαδημαϊκού από την Κρήτη.

«Στόχος να υπάρξει ένα κοινό σημείο αφετηρίας»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδουράκη, η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στο να υπάρξει ένα κοινό σημείο αφετηρίας για να μπορέσουν άνθρωποι κάθε ηλικίας να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που παρέχει η διεθνής νοηματική γλώσσα.

«Το InSign είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια κοινή νοηματική γλώσσα μεταξύ των ατόμων από διαφορετικές χώρες. Όπως και η ομιλουμένη ελληνική γλώσσα, έτσι και η νοηματική γλώσσα των Ελλήνων είναι διαφορετική από εκείνη των Γερμανών και των Πορτογάλων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει βγει μια διεθνής γλώσσα η οποία δε χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που ομιλούν στη νοηματική. Εμείς προσπαθούμε να τη δώσουμε σε διάφορους οργανισμούς με τις χώρες που συνεργαζόμαστε, ώστε να έχουν ένα κοινό σημείο αφετηρίας για να μπορούν να συνεννοούνται οι άνθρωποι από διάφορες χώρες»

«Προχωρά η ανάπτυξη μίας σειράς μαθημάτων»

Ο σχεδιασμός ήδη έχει εφαρμοστεί σε μία πιλοτική βάση, ενώ υπάρχει αγαστή συνεργασία και ανάμεσα στις χώρες που υλοποιούν παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Αυτό που έχουμε κάνει, είναι να αναπτύξουμε μια σειρά μαθημάτων. Μέσα στον υπολογιστή έχουμε avatar. Μπορείς να γράψεις μια πρόταση και αυτό το avatar αυτόματα να μπει στη νοηματική. Το έχουμε σε διάφορες γλώσσες. Και το έχουμε στην International Sign Language. Έχουμε φτιάξει μια σειρά μαθημάτων, με σκοπό να μαθευτεί η διεθνής νοηματική γλώσσα. Θέλουμε να τη μάθουν, μεταξύ άλλων, και επιμορφωτές. Θέλουμε να τη φτιάξουμε για τις πέντε χώρες που υπάρχουν στο πρόγραμμα. Πιλοτικά τις έχουμε δοκιμάσει. Δεν ξέρουμε σε τι στάδιο βρίσκεται η απήχησή τους. Είναι μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Γερμανία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Κύπρος. Είναι το δεύτερο πρόγραμμα που εφαρμόζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τέτοια προγράμματα», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδουράκης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....