Κύπρος: Δεύτερο προσκύνημα – εκκλησιασμός στον Ι.Ν. Παναγίας Ελεούσας στην κατεχόμενη Τρυπημένη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος εκκλησιασμός στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στην κατεχόμενη Τρυπημένη, στη μεγαλόνησο Κύπρο, όπου εορτάστηκε, εκ μεταθέσεως, η μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Τελέστηκε Αγιασμός, Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο Προσκύνημα-Εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου του 2019.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Οικονόμο π. Μιχαήλ Περιπίτση, ο οποίος κατάγεται από την Τρυπημένη, καθώς και από τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ερμήνευσε τη σημασία της γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα στο πλαίσιο του σωτηριολογικού σχεδίου του Τριαδικού Θεού για τον άνθρωπο, δηλαδή την κορωνίδα ολόκληρης της κτίσης. «Αν στην Παλαιά Διαθήκη, σύμφωνα με το βιβλίο της Γενέσεως, η κατάρα ήρθε δια της παρακοής της πρώτης Εύας και του πρώτου Αδάμ», ανέφερε ο Επίσκοπος Μεσαορίας, «εμείς σήμερα ζούμε την ευλογία που ήρθε δια της υπακοής της δευτέρας Εύας, δηλαδή της Παναγίας, και του εκουσίου Πάθους και της τριημέρου Αναστάσεως του νέου Αδάμ, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Ακόμη, ο Θεοφιλέστατος κ. Γρηγόριος επισήμανε και τη σημασία που έχει στο σωτηριολογικό έργο του Τριαδικού Θεού ο Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής Ιωάννης. «Η Υπεραγία Θεοτόκος μαζί με τον Τίμιο Πρόδρομο είναι οι μοναδικοί άνθρωποι τους οποίους τιμούμε όχι μόνο την ημέρα που εγκατέλειψαν τον επίγειο κόσμο για την επουράνιο βασιλεία αλλά και την ημέρα της συλλήψεως και της γέννησής τους. Είναι τόσο σπουδαία αυτά τα πρόσωπα και έχουν τόση παρρησία στο θρόνο του Υψίστου, γι’ αυτό στην αγιογραφία της Εκκλησίας μας έχουμε την εικόνα που φέρει το όνομα “Δέησις” και απεικονίζει σε στάση ικεσίας την Παναγία και τον Τίμιο Πρόδρομο να πλαισιώνουν το Χριστό», τόνισε ο Επίσκοπος Μεσαορίας.

Αυτή η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας αποτελεί για μας ένα χαρμόσυνο γεγονός, επισήμανε, καθώς μάς διδάσκει το απολυτίκιο: «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον».

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων της Τρυπημένης, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των χωριανών. Τέλος, έγινε σεμνή λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και ακολούθως οι πιστοί πέρασαν κάτω από την εικόνα, επικαλούμενοι τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....