Κύπρος: Εορτάστηκε στην προσφυγιά η Παναγία των Καθάρων

Με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, την Τρίτη της Διακαινησίμου εορτάστηκε στην προσφυγιά η Παναγία των Καθάρων. Η αρχαία Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας των Καθάρων βρίσκεται πλησίον της κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου. Το Καθολικό της Μονής εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου, την Τρίτη του Πάσχα και την Κοίμηση της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου.

Την Τρίτη του Πάσχα, 26 Απριλίου, τελέστηκε η ακολουθία της Αναστάσεως, Όρθρος και Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Λακατάμεια. Της ακολουθίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Ανδρέου και Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυριάκος Κυριάκου, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν, εκτός από τις εικόνες της Αναστάσεως, των νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και του Ευαγγελιστή Μάρκου, και αντίγραφο παλαιάς ιερής εικόνας της Παναγίας των Καθάρων.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Διακαινησίμου εβδομάδας, στην εορτή των τιμωμένων Αγίων και στην παράδοση την Τρίτη της Λαμπρής να τελείται σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επισήμανε ότι όλα βοηθούν τους πιστούς να βιώσουν περισσότερο και βαθύτερα το νόημα της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού.

Προς επίρρωση των λεγομένων, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του πρώτου τροπαρίου των Αίνων του γ’ ήχου: «Δεύτε πάντα τα έθνη γνώτε του φρικτού μυστηρίου την δύναμιν, Χριστός γαρ ο Σωτήρ ημών, ο εν αρχή Λόγος εσταυρώθη δι ημάς και εκών ετάφη και ανέστη εκ νεκρών του σώσαι τα σύμπαντα, Αυτόν προσκυνήσωμεν».

«Μέσα στο εν λόγω τροπάριο», εξήγησε, «συνοψίζεται όλο το γεγονός του Μυστηρίου της φιλανθρωπίας του Πανάγιου Τριαδικού Θεού για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και ολόκληρης της κτίσης. Ο Υιός και Λόγος του Θεού ενηνθρώπησε, εσταυρώθη και θεληματικά ως άνθρωπος απέθανε και ετάφη, εκήρυξε ανάσταση στον Άδη, εσκύλευσε τον Άδη και αναστήθηκε, διότι Αυτός είναι ο βασιλεύς των βασιλευόντων και Κύριος των Κυριευόντων, και έτσι διέσωσε τον άνθρωπο και τη δημιουργία ολόκληρη. Οι πιστοί ομολογούν και προσκυνούν μόνο Αυτόν το Θεάνθρωπο Λυτρωτή σε αυτή την προσωπική σχέση που μας καλεί με τις πρεσβείες της Παναγίας των Καθάρων και όλων των Αγίων και φίλων του Αναστημένου Χριστού».

Τέλος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, ευχαρίστησε όλους τους χριστιανούς που έσπευσαν να συμμετάσχουν ως εορταστές. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τους Ιερείς και Εκκλησιαστικούς επιτρόπους του φιλοξενούντος ναού της Αγίας Παρασκευής, τον κοινοτάρχη της κατεχόμενης κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου, στα όρια της οποίας ευρίσκεται το Ιερό Σταυροπήγιο της Παναγίας των Καθάρων, κ. Κώστα Μαυρομμάτη, καθώς και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Σταυροπηγίου, κ. Κώστα Χατζηγιακουμή, κ. Ανδρέα Χριστοδούλου, κ. Χρυσούλα Πετρούδη, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, κ. Ουρανία Χατζηουρανίου και τον κ. Σάββα Παυλίδη, ο οποίος είναι και ο Δάσκαλος της κοινότητας Λάρνακας της Λαπήθου. Όλα τα ανωτέρω μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής συμβάλλουν με αθόρυβο τρόπο στη βελτίωση της κατάστασης της Μονής της Παναγίας των Καθάρων, πάντοτε με τις ευλογίες και τις υποδείξεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β ‘, του οποίου ο Μεσαορίας Γρηγόριος μετέφερε προς όλους τον αναστάσιμο χαιρετισμό και την πατρική αγάπη.

Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Ναού από τις κυρίες της ενορίας και τον Επίσκοπο εις μνήμην των γονέων αυτού. Όλοι οι συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους, να θυμηθούν οι παλαιότεροι την Τρίτη της Λαμπρής στα Κάθαρη και ο Επίσκοπος Μεσαορίας να ενημερώσει για πρακτικά θέματα, όταν επιθυμεί ένας προσκυνητής να μεταβεί με σεμνότητα και διάκριση στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας των Καθάρων. Τέλος, τόνισε ότι παραμένει στη διάθεση εκείνων που επιθυμούν να ενημερωθούν για τη Μονή και μπορούν να τον επισκεφθούν στο Γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....