Ἡ Κυριακή τῶν Βαΐων στήν Ἱερά Μητρόπολη Θήρας

Μέ λαμπρότητα ἑορτάστηκε στήν Ἱερά ΜητρόποληΘήρας ἡ ἀνάμνηση τῆς θριαμβευτικῆς εἰσόδου τοῦ Κυρίου στά Ἰεροσόλυμα. Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας  κ. Ἀμφιλόχιος προέστη τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν στόν Ἱερό Ἐνοριακό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Ἐμπορείου, ὅπου χοροστάτησε στόν Ὄρθρο τῆς ἑορτῆς, ἀνέγνωσε τήν διατεταγμένη εὐχή τῶν βαΐων καί ἱερούργησε τή Θεία Λειτουργία, κατά τή διάρκεια τῆς ὁποίας κήρυξε τό Θεῖο Λόγο πρός τούς πιστούς.

Στό κήρυγμά του ἀναφέρθηκε στό γεγονός τῆς εἰσόδου τοῦ Κυρίου στά Ἰεροσόλυμα καί στήν ἀμνημοσύνη τῶν ἀνθρώπων, πού ἀρχικά ἐκραύγαζαν «Ὠσαννά» καί, ἀργότερα, δέν δίστασαν νά φωνάξουν «Σταυρωθήτω». Κάλεσε τά φιλέορτα πιστά μέλη τῆς Ἐκκλησίας νά γίνουν καλοί συνοδοιπόροι στό Πάθος τοῦ Κυρίου κατά τήν ἀνατέλλουσα Ἁγία καί Μεγάλη Ἑβδομάδα, νά ζήσουν καρδιακά τίς κατανυκτικές ἱερές ἀκολουθίες καί νά ἀκολουθήσουν τόν Χριστό στή σταυρική ἀλλά καί θυσιαστική πορεία Του πρός τήν Ἀνάσταση.  Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὅλοι οἱ πιστοί ἔλαβαν τά εὐλογημένα ἀπό τόν Σεβασμιώτατο βαΐα τῶν φοινίκων.

 

 

 

 

 

Την Κυριακή των Βαΐων το απόγευμα στην Ακολουθία του Νυμφίου, η οποία αποτελεί τον όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Κοντοχωρίου.
Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε τα δύο γεγονότα που κυριαρχούν στα αναγνώσματα και τα ψαλματα του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας. Το πρώτο είναι η ζωή του Παγκάλου Ιωσήφ, του ενδέκατου υιού του Πατριάρχου Ιακώβ, ο οποίος προεικονίζει με την περιπέτεια του τον Χριστό και το πάθος Του. Και δεύτερον το περιστατικό της άκαρπης συκής την οποία εξήρανε ο Χριστός και συμβολίζει την συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.
Τέλος ευχήθηκε σε όλους να ζήσουμε με κατάνυξη την Μ. Εβδομάδα και να εορτάσουμε το Πάσχα γεμάτοι από το φως και την χαρά της Αναστάσεως.

 

Το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θηρασίας.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε το γεγονός της Αναστάσεως του Αγίου και δικαίου Λαζάρου, ως προμήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου και ευχήθηκε στους πιστούς καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και καλή Ανάσταση.
Στην ακολουθία έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Θήρας κ.Νικόλαος Βαρβαρήγος και ο κ. Μάρκος Αλεφραγκής.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....