Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού και Αγίου Γεωργίου Στέρνας, του τέως Δήμου Βύσσης

Οι οδοιπόροι που βαδίζουν στην έρημο αναμφίβολα εναγώνια αναζητούν μία όαση, για να ξεκουρασθούν, να ξεδιψάσουν, να ανακουφισθούν από τον κόπο τους και να ανανεώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν την πορεία τους. Στο μέσο ακριβώς της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οδοιπόροι και εμείς της κατανυκτικής αυτής περιόδου, συναντούμε μία όαση· την όαση της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, που η Εκκλησία προβάλλει στο κέντρο των ναών μας «τό ζωηφόρον φυτόν, τόν Σταυρόν τόν Πανάγιον» και μας καλεί να Τον προσκυνήσουμε, να ξεκουρασθούμε στη σκιά Του, να αναλάβουμε δυνάμεις από την θυσία του Γολγοθά και να συνεχίσουμε με επιτυχία την πορεία μας προς τον τελικό προορισμό,το Άγιον Πάσχα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19η του μηνός Μαρτίου ε.έ., λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού και Αγίου Γεωργίου Στέρνας, του τέως Δήμου Βύσσης, όπου αφορμώμενος  από το νόημα της ημέρας τόνισε· «Ο Σταυρός είναι το αιώνιο και αθάνατο τεκμήριο της αγάπης του Θεού, η πιο τρανή απόδειξη, το έξοχο μέτρο της. «Οὕτω γὰρ ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον, ὥστε τὸν υἱὸν αὐτοῦ τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται, ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον» (Ιω. γ΄16). Το μέγεθος της αγάπης του Θεού φανερώνεται στο μέγεθος της προσφοράς Του και στις λυτρωτικές συνέπειες αυτής του Σταυρού Του…

»Άπειρη η αγάπη του Θεού, άπειρες και οι διαστάσεις του Σταυρού. «Εὖρος καί μῆκος Σταυροῦ οὐρανοῦ ἰσοστάσιον, ὅτι θείᾳ χάριτι ἁγιάζει τά σύμπαντα». Ο ήλιος της αγάπης του Θεού είναι αειλαμπής. Κάθε σημείο του χρόνου φωτίζεται από το Σταυρό του Κυρίου μας και ο άνθρωπος πορεύεται κάτω από τη σκιά Του, μέσα στο φως της θείας αγάπης…

»Ο Σταυρός παντού και πάντοτε. Είναι το μυστήριο της σωτηρίας του ανθρώπου που ιερουργεί ο ίδιος ο Θεός. Φέρει επάνω του τα σημεία της Σταυρικής Θυσίας, τους «τύπους τῶν ἤλων», όχι ως πληγές μιας μάχης που έδωσε και κατέληξε στο θάνατο, αλλά ως παράσημα μιας νίκης που εξασφάλισε την αιώνια ζωή στο γένος των ανθρώπων. Τα σημάδια αυτά θα τα φέρει για να θυμίζουν τον αιώνιο θρίαμβό Του επί του θανάτου και για να επιβεβαιώνουν το αιώνιο θαύμα της θείας αγάπης».

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως του  Διδυμοτείχου, εκ των οποίων ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Νικόλαος Καρπαθάκης ομίλησε επίκαιρα για το νόημα της εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....