Κυριακή των Βαΐων στη Μητρόπολη Λέρου

«Η εις Ιερουσαλήμ είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»

Η Κυριακή αυτή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος «επί πώλου όνου», ενώ ο κόσμος και τα μικρά παιδιά, σε μια ατμόσφαιρα χαράς και αγαλλιάσεως, βγήκαν στους δρόμους για να Τον προϋπαντήσουν με ζωηρούς αλαλαγμούς και κρατούν βάγια των φοινίκων. «Ωσαννά τω Υιώ Δαβίδ, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ!». Έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία του Δαβίδ «εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον».

Την Κυριακή των Βαΐων, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως ετελέσθη Θεία Λειτουργία.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των Εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία οι ιερείς ευλογούν και μοιράζουν στους πιστούς σταυρούς από βάγια και μικρά κλαδάκια ελιάς, τα οποία φυλάττουμε στα εικονίσματα, ή οπουδήποτε αλλού, για ευλογία (στα καΐκια, πλοία, αυτοκίνητα, κλπ).

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

Οι Ναοί, από το μεσημέρι της Κυριακής, παίρνουν πένθιμη όψη, όπου επικρατεί το βυσσινί χρώμα (Αίμα Χριστού). Το βυσσινί, σύμβολο πένθους, κυριαρχεί παντού. Πένθος και σεβασμός προς τον «Ερχόμενον».


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Στον ιστορικό Καθεδρικό Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης  κ.κ.Παΐσιος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου πρωτοπρεσβυτέρου Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, παρουσία Αρχών και πιστών.

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΥ»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ι. Καθεδρικού Ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Μητροπολίτης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του π. Μιχαήλ Τσουγκράνη, πρωτοστάτη της αντίστασης, γνωστού ως «Πετροπόλεμου των ηρωϊκών Καλυμνίων» το 1935.

Παρέστησαν οι Αρχές και πολύς κόσμος, ενώ τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική.


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

Στο Ενοριακό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου π. Νικοδήμου Φωκά, παρουσία πολιτικών Αρχών και πλήθους πιστών.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....