Κυριάκος Παπαδόπουλος: Ο λιμενικός που έσωσε 5.000 πρόσφυγες

Σαν σήμερα το 2018 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 45 ετών, ένας από τους εμβληματικότερους Έλληνες λιμενικούς των τελευταίων δεκαετιών, ο οποίος με αυταπάρνηση και ηρωισμό έσωσε μαζί με το πλήρωμά του, από βέβαιο θάνατο, περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015-2016. Ο λόγος για τον ήρωα Κυριάκο Παπαδόπουλο, έναν ένστολο, ο οποίος υπηρέτησε με σθένος τις αξίες της ανθρώπινης ζωής, αποτελώντας στην ουσία την «εικόνα» του Έλληνα λιμενικού – μία εικόνα, με επίκεντρο την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Πολιτεία

Η αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του Κυριάκου Παπαδόπουλου ήταν διεθνής, με μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού να πραγματοποιούν εκατοντάδες ανταποκρίσεις μόνο και μόνο για να συζητήσουν με τον Έλληνα λιμενικό. Στην πατρίδα μας, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, όπως και η Ελληνική Πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ήρωας Έλληνας λιμενικός, είχε φτάσει στο σημείο να διεκδικήσει και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles», στο οποίο πρωταγωνίστησε και το οποίο αναφερόταν στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

«Γέννημα θρέμμα» προσφυγικής οικογένειας

Σε συνέντευξη την οποία είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλες αυτές τις στιγμές που τον σημάδεψαν, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε τονίσει:

«Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν «γέννημα θρέμμα» προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, με γονείς βιοπαλαιστές, οι οποίοι καθημερινά πάλευαν για το μεροκάματο. Αρχικά αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, στη συνέχεια ναυτολογήθηκε σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού και στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος πέθανε σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου του 2018, από ανακοπή καρδιάς, βυθίζοντας στο πένθος, εκτός από συγγενείς, συναδέρφους και φίλους, και όλους τους Έλληνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τον ηρωισμό και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....