Λαγκαδά Πλάτων: «Η Φθιώτιδα τόπος θαυμαστός, μεστός χαρίτων & ευλογιών»

Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη Εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως και της Συνάξεως πάντων των εν Φθιώτιδι Αγίων τελέσθηκε το Σάββατο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Στον Πανηγυρικό Πολυχαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Ο κ. Πλάτων στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Με τα Ιερά Μυστήρια και τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, εκφράζουμε όχι μόνο την εν Αγίω Πνεύματι ενότητά μας, αλλά τιμούμε εκείνους που έγιναν στον επίγειο βίο τους αληθινές εικόνες του Παρακλήτου και βίωσαν από το γήινο ενθάδε το εσχατολογικό επέκεινα.

Η πληθωρική παρουσία των Αγίων έρχεται τελικά να εξάρει και συνοψίσει τον κύριο σκοπό της ζωής μας, που συμπίπτει απόλυτα και ευθυγραμμίζεται με τον προορισμό μας, που είναι ο αγιασμός και η θέωσή μας. Ταυτόχρονα, η καθημερινή παράταξη και πρόταξη ενώπιόν μας των Αγίων της Πίστεως από την Εκκλησία, αποσκοπεί στιο να βεβαιώνει και να τρανώσει την αλήθεια ότι εκείνοι κατόρθωσαν την αληθινή «μετάβαση» ή «αλλοίωση», για την οποία ομιλεί ο Μέγας των Εθνών Απόστολος Παύλος. Στη ζωή των Αγίων μας αυτή η εν Χριστώ αλλοίωση, προβάλλεται ως διαχρονική και καθολική επαλήθευση του Ευαγγελίου, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως διαρκής νήξη για εγρήγορση και άσκηση πνευματική. Κατά το μέτρο των Αγίων μας, ευθυγραμμίζουμε την πορεία της ζωής μας. Ο βίος και η άσκηση των Αγίων, οι αγώνες και τα παλέσματά μας, μας ελέγχουν και μας κρίνουν. Κατηγορηματικά αποφαίνεται και πάλι ο Απόστολος Παύλος ότι: « οἱ ἅγιοι τὸν κόσμον κρινοῦσι».

Ειλικρινά, πόσο πτωχή και ρακένδυτη θα ήταν η Εκκλησία μας, κατά το ανθρώπινο μέγεθός της, εάν δεν είχε να παρουσιάσει Αγίους»;

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος κ. Πλάτων σημείωσε:

«Η ανάδειξη Αγίων, σε κάθε εκκλησιαστική κοινότητα και επαρχία την αναδεικνύει «τόπο θαυμαστό», «τόπο χάριτος και θείας επιφανείας», αφού δια των Αγίων είναι παρών και ενεργεί ο ίδιος ο Χριστός. Καθίσταται ούτω εμφανής η ευλογία και η χάρις του Τριαδικού Θεού στην εκασταχού εκκλησιαστική κοινότητα. Έτσι και στην επαρχία της Φθιώτιδος, από τον Απόστολο Ηρωδίωνα εκ των εβδομήκοντα, τον Όσιο Αγάθωνα τον Ησυχαστή κατά τον 14ο αιώνα, έως τον νέο Όσιο της Εκκλησίας μας, Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, αλλά και το πλήθος όλων των Φθιωτών Αγίων και Μαρτύρων της Πίστεως, η εκκλησιαστική επαρχία της Φθιώτιδος προβάλλεται ως τόπος θαυμαστός και μεστός χαρίτων και ευλογιών! Οι Άγιοι της πίστεως είναι κατεξοχήν Θεοφόροι, Χριστοφόροι και Πνευματοφόροι. Εκείνοι που είναι τύποι της ζωής του Χριστού. Η δόξα τους δεν είναι αυτοφυής δόξα, αλλά δόξα που προέρχεται από την μετοχή τους στην ζωή του Χριστού. Ο Χριστός και η Εκκλησία μας θριαμβεύουν μέσα από τους Αγίους!

Η κομβική σημασία του Μαρτυρίου και του αγώνος για τον αγιασμό και τη θέωση έγκειται στο γεγονός της μιμήσεως του Θείου Πάθους του Κυρίου, το οποίο είναι για καθέναν πιστό, ο οποίος επιδιώκει την μαρτυρία του ονόματος του Χριστού, γεγονός καταλυτικής σημασίας».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Πλάτων τόνισε:

«Προτού φύγουμε απόψε και αύριο από τους Ναούς μας, ας κοιτάξουμε καλά τον Εσταυρωμένο Χριστό και ας κατανοήσουμε βαθειά μέσα στην καρδιά μας ότι για μας άνοιξε αυτή την αγκαλιά επάνω στον Σταυρό του Μαρτυρίου. «Οὗτος τᾶς ἁμαρτίας ἡμῶν φέρει καί περί ἡμῶν ὁδυνᾶται». Ας γίνει συνείδησή μας, αυτό που ψάλλουμε την Μεγάλη Εβδομάδα: «Ἐσταυρώθης δι᾽ ἐμέ, ἵνα ἐμοί πηγάσης τήν ἄφεσιν». Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας το κατανόησαν αυτό και τότε άλλαξε η ζωή τους, άλλαξε ο τρόπος που έβλεπαν τα πράγματα και τον κόσμο γύρω τους, άλλαξε η καθημερινότητα τους, άλλαξε η ύπαρξή τους και ανάσαιναν πλέον πνοή από την άκτιστη χάρη του εν Τριάδι Παναγίου Θεού μας. Πήραν ανάσα και δροσιά Αγίου Πνεύματος. Αυτό καλούμαστε  και εμείς να πράξουμε ακολουθώντας το δικό τους παράδειγμα, για να ζήσει ο κόσμος και να γίνει επίγειος παράδεισος και αληθινή πρόγευση της βασιλείας του Θεού»!

Στον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Ντούζγος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μπεσλεμές, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ευάγγελος Κατσάρας, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Βασίλειος Γόνης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ κ. ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....