Λαμπρή η πανήγυρη των Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο

ανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα το πρωί για την σύναξη των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, στον ιστορικό βυζαντινό ναό των Αγίων Ασωμάτων Θησείου. Η εορτή ξεκίνησε από χθες το απόγευμα, οπότε ο προϊστάμενος του ναού, π. Ιγνάτιος, τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό, αγιασμό και ευχέλαιο προς ευλογία του πλήθους των πιστών, που συνέρρευσαν από νωρίς για να προσκυνήσουν τους θαυματουργούς Ταξιάρχες. Στο τέλος του ιερού ευχελαίου, ο ακούραστος ιερέας μίλησε για τα θαύματα που έχει δει στα χρόνια της διακονίας του στον ιερό ναό, αλλά και για τις μαρτυρίες των πιστών που επιβεβαιώνουν τη θαυμαστή παρουσία και βοήθεια των Αγγέλων.

Η εορτή θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τον μεθέορτο Εσπερινό. 

Η ιστορία του ναού

Ο μικρός ναός των Αγίων Ασωμάτων χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα.
Τη δεκαετία του 1960 αναστυλώθηκε, παίρνοντας σχεδόν την αρχική του μορφή λόγω της αφαίρεσης των διάφορων παρεμβάσεων στο πέρας των χρόνων.
Όντας τετρακίονος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλλο, ο ναός των Αγίων Ασωμάτων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Αθηναϊκού Βυζαντινού ναού της περιόδου αυτής.

Το εξωτερικό είναι κατασκευασμένο από λαξευμένη πέτρα περιστοιχισμένη από οπτόπλινθους.
Τυπικά χαρακτηριστικά εκείνης της περιόδου είναι οι μεγάλες πέτρες στα χαμηλότερα τμήματα των πλευρικών τοίχων που είναι τοποθετημένες σε σχήμα σταυρού, καθώς και οι οπτοπλίνθινοι γεισίπους στις πλευρές του κτηρίου.

Υπάρχουν δύο κεραμικά οριζόντια διακοσμημένα δοκάρια στον δυτικό τοίχο. Πιθανώς να αποτελούσαν τμήμα μεγαλύτερου διαζώματος, παρόμοιου με αυτό στο ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Αυτά τα διακοσμητικά στοιχεία απομιμούνται την παλαιά Αραβική γραφή που ήταν η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε για την αποτύπωση του Κορανίου, στην πόλη Κούφα του σημερινού Ιράκ.
Πάνω από τη βόρεια είσοδο της εκκλησίας υπάρχει πεταλοειδής αψίδα εμπνευσμένη από την Ισλαμική αρχιτεκτονική.

Η ισλαμική επιρροή εντοπίζεται σε αρκετά βυζαντινά τεχνήματα όπως προϊόντα υφαντουργίας, γλυπτά και μικρά διακοσμητικά αντικείμενα.
Τα στοιχεία αυτά απορρέουν από την τότε τάση μίμησης ανατολίτικων διακοσμητικών στοιχείων και συνδέονται με την παρουσία μικρής αραβικής κοινότητας στην πόλη, αποτελούμενης κυρίως από εμπόρους και βιοτέχνες, προς τα τέλη του 10ου αιώνα

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....