Λευκός Πύργος: Εντάχθηκε στον κατάλογο Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς

Το «βλέμμα» της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας έχει στραφεί τις τελευταίες ημέρες προς την πλευρά της Ελλάδας, με αφορμή και την ένταξη του Λευκού Πύργου στον κατάλογο των «θησαυρών» της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς.

Στον συγκεκριμένο κατάλογο βρίσκονται τοποθεσίες και μνημεία με έντονη ιστορική αξία που χρήζουν προστασίας στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Πύργος από το 1988 κοσμεί τον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, ενώ έκανε γνωστή τη Θεσσαλονίκη στον διεθνή κινηματογράφο μέσα από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο «Τοπίο στην Ομίχλη».

Σημαντικός ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, που αποσκοπεί στην διάσωση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας, με φόντο το αυξημένο ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας για την πατρίδα μας.

Πλέον ο Λευκός Πύργος αποτελεί μία από τις 35 εμβληματικότερες κινηματογραφικές τοποθεσίες στην Ευρώπη. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται τοπόσημα όπως η Πλατεία της Ισπανίας στη Σεβίλλη, το Café dew Deux Moulins στο Παρίσι, οι Σκάλες του Ποτέμκιν στην Οδησσό της Ουκρανίας κ.ά.

Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Κινηματογραφικής Κληρονομιάς

Εκ των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτελεί η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κινηματογραφικής κληρονομιάς, το οποίο θα συνδέεται με ταινιοθήκες, κινηματογραφικά αρχεία και οργανισμούς, με «κατεύθυνση» την προβολή του ευρωπαϊκού σινεμά και των δημιουργών του. Γενικότερα επιχειρείται να χαραχθεί η στρατηγική της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....