Μάνης: «Το βάθος της πονεμένης ψυχής για τις αμαρτίες»

Την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου, όπου αρχίζει το κατανυκτικό Τριωδιον, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαρωνίδος, όπου και λειτούργησαν οι δύο Ιεράρχες, συμπαραστατούμενοι από τους κάτωθι ιερείς: αρχιμ. π. Μιχαήλ Λιούμη, πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, τον αρχιμ. π. Τιμόθεον Αγγελή, Δ/ντήν του Ιδ. Γραφείου του Σεβ. κ. Νικολάου και τον πρεσβ. π. Αλέξανδρο Λυσάϊ και τους διακόνους π. Γεώργιον Γραμματή και π. Γεώργιον Ζαραβέλα.

Στο θείο κήρυγμά του ο Σεβ. Μάνης είπε μεταξύ των άλλων: «Το Τριώδιον, που έλαβε την ονομασία από το φερώνυμο λειτουργικό βιβλίο, είναι μια χρονική περίοδος του εκκλησιαστικού έτους, η οποία μας προετοιμάζει για το Άγιον Πάσχα. Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει κυρίως την προσευχή, την νηστεία και την μετάνοια. Ειδικότερα, με την σημερινή Ευαγγελική περικοπή, λαμβάνουμε γνώση ποια είναι η αληθής προσευχή. Όχι βέβαια, του υπερήφανου Φαρισαίου αλλά του ταπεινόφρονος Τελώνου. Ο Θεός δεν δέχεται την αλαζονική προσευχή, αλλά εκείνη της συντετριμένης καρδίας του Τελώνου που αισθάνεται την αμαρτωλότητα του και μετανοεί. Τέσσερα χαρακτηριστικά σημεία καθορίζουν την τελωνική συμπεριφορά που μετανοεί ο Τελώνης: α) «μακρόθεν ἑστὼς» (=στεκόταν μακρυά από το θυσιαστήριο, πίσω στο ναό, πίσω από μια κολόνα, γιατί είχε συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του), β) «οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι» (= όχι τα χέρια, αλλά ούτε και τα μάτια του σήκωσε, κάτω κοιτούσε), γ) «ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ» (= κτυπούσε το μέρος της καρδιάς του απ’όπου απορρέει το καλό ή το κακό και δ) «λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ» (= η πιο περιεκτική της μετανοίας προσευχή). Αυτά τα σημεία συνιστούν το βάθος της πονεμένης ψυχής για τις αμαρτίες. Έτσι το Τριώδιο, αρχίζει με το σύνθημα της αληθούς προσευχής. Μη, λοιπόν, φερόμεθα με αλαζονεία αλλά με ταπεινόν φρόνημα και στην προσευχή μας. Αθλιότης η υπερηφάνεια, μεγαλείο η ταπεινοφροσύνη. Η επιλογή ανήκει στον καθένα μας».

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος προσεφώνησε με φιλοφρόνους και πνευματικούς λόγους τον Σεβ. Μάνης ως και τον ευχαρίστησε για την λειτουργική αυτή επικοινωνία.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....