Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου Χατζη-Ανανίου στην Ι. Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών

Mέσα στην αναστάσιμη και ευφρόσυνη ατμόσφαιρα του Πάσχα εορτάσθηκε την Πέμπτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος 28 Απριλίου 2022, στην Ιερά Μονή Παναγίας Εξακουστής Μαλλών η μνήμη του Όσιου Χατζη-Ανανία του Θαυματουργού, κτήτορος και επανιδρυτού της Μονής.

Στην Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο, ενώ τέθηκε προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον βίο του κατά κόσμον Αντωνίου Μπαρμπεράκη και μετέπειτα Οσίου Χατζη-Ανανίου, ο οποίος γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς στις Μάλλες, σημειώνοντας ότι ήταν αγιασμένος «εκ κοιλίας μητρός», γι’ αυτό και από την παιδική τους ηλικία αξιώθηκε οπτασία της Παναγίας, της οποίας την εικόνα βρήκε στο μικρό σπήλαιο της Ι. Μονής Εξακουστής. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της επίγειας ζωής του, όπως ήταν η εγκατάστασή του σε ηλικία μόλις 14 ετών στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Καψά Σητείας, όπου εκάρη Μοναχός και υπήρξε ο πρώτος υποτακτικός του Οσίου Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, η μετάβασή του στους Αγίους Τόπους, ο επαναπατρισμός του και η ανέγερση του μοναστηριού της Παναγίας Εξακουστής, στον χώρο του σπηλαίου όπου ο ίδιος είχε βρει την εικόνα της Παναγίας.

Επίσης, ο Σεβ. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα και την αγιότητα του βίου του Όσιου Χατζή-Ανανία, καθώς και στις καλογερικές αρετές του, την εκούσια και θεληματική υπακοή στον Γέροντά του Όσιο Ιωωσήφ τον Γεροντογιάννη, την ταπεινοφροσύνη, τη νηστεία, την ακτημοσύνη, την παρθενία, την αγρυπνία, την αδιάλειπτη προσευχή και τα υπόλοιπα ασκητικά του παλαίσματα, μέσω των οποίων κατέστη σκεύος του Παναγίου Πνεύματος, του παραχωρήθηκε από τον δωρεοδότη Θεό το χάρισμα της θαυματουργίας και σήμερα αναγνωρίζεται ως άγιος στη συνείδηση του πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους που προσήλθαν στην πανήγυρη να έχουν στη ζωή τους το φως και τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, και την πρεσβεία, τη χάρη και την ευλογία του νέου Οσίου της Εκκλησίας μας.

Προ της Απολύσεως ο Σεβ. τέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Ιερομονάχου Θεοφάνους Γερονίκου, αδελφού της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων και κατά σάρκα αδελφού της Ηγουμένης της Μονής Εξακουστής Ολυμπιάδος Μοναχής. Ακολούθως, περιστοιχούμενος από τους συλλειτουργούντες Κληρικούς, προέστη στην περιφορά του ιερού λειψάνου και της εικόνος του Οσίου στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου στη συνέχεια ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους, και στο τέλος διένειμε το αντίδωρο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Αιδεσ/τοι Πρωτ. Στυλιανός Γεωργιαννάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Βιάννου, Οικονόμος Εμμανουήλ Ραπτάκης και Ιερεύς Εμμανουήλ Πνευματικάκης, εκ της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, ο Εφημέριος της Μονής Οικονόμος Αντώνιος Κανάρης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης. Τους ύμνους απέδωσε αριστοτεχνικά χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη.

Εκκλησιάσθηκαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Εισαγγελέας του Εφετείου Πρωτοδικείου Δράμας κ. Ευστάθιος Θεοφανίδης, η Πρόεδρος Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Μαρία Δαμιανάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλειος Ζαχαρόπουλος και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και άλλες περιοχές της Κρήτης.

Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα στο Αρχονταρίκι και στον αύλειο χώρο της Μονής.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....