Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε ο Αγ. Νεκτάριος σε Συκέα και Βλαχιώτη

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του θαυματουργού στο ομώνυμο Ιερό προσκύνημα στη Συκέα, όπου φυλάσσεται Ιερό απότμημα του λειψάνου του, ως δώρο πολύτιμο και μεγάλη ευλογία για την ευρύτερη περιοχή.

Πολλοί προσκυνητές προσήλθαν και τις δύο ημέρες στον Ιερό Ναό, για να λάβουν τη χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Αγίου, να τιμήσουν την μνήμη του και να αποθέσουν στα Ιερά λείψανά του τα φορτία των προβλημάτων της ζωής.

Ειδικότερα, το απόγευμα της παραμονής της εορτής τελέσθηκαν  ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και η Ιερά Παράκληση στον Άγιο, ενώ ακολούθησε νυκτερινή Θεία Λειτουργία  για τους αγρυπνώντες πιστούς.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευστάθιος, πλαισιούμενος  από ιερείς της ευρύτερης περιοχής. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχ. Ευστάθιος Πορφύρης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εψάλλησαν τα εγκώμια του Αγίου και ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιερής εικόνας γύρωθεν του Ναού με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ. Μονεμβασίας.

Κατακλείοντας την πανηγυρική λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αρχικά ευχαρίστησε τον Πρωτ. Σταύρο Βαρρά και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για τις άοκνες προσπάθειές τους για την άρτια διοργάνωση της πανήγυρης, τους κληρικούς που συμμετείχαν, τους ιεροψάλτες, τους τοπικούς άρχοντες και τον ευσεβή λαό που με θαυμαστή τάξη συμπροσευχήθηκαν. Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την αρετή της υπομονής, που χαρακτήριζε και τον τιμώμενο Άγιο, ενώ ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος να πρεσβεύει για τη σωτηρία των ψυχών μας και να μας ενδυναμώνει για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Την εορτή τίμησαν, μεταξύ άλλων, με τη παρουσία τους, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

Σημειώνεται ότι ο προσκυνηματικός Ναός Συκέας είναι ο πρώτος που ανεγέρθηκε επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου πανελλαδικά. Τα εγκαίνια έγιναν στις 29 Σεπτεμβρίου 1963. Το 1962 ο εκ Πακίων Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου, μακαριστός Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ζερβάκος, έφερε στον τόπο μας απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου από την Ιερά Μονή του Αγίου στην Αίγινα, συνοδευόμενο με δωρητήριο έγγραφο του τότε Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κυρού Προκοπίου και της αείμνηστης Ηγουμένης Ευνίκης Μοναχής.

(φωτογραφίες: Δημήτριος Σκιαδάς)

 

 

 

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον φερώνυμο περικαλλή Ενοριακό Ιερό Ναό στο Βλαχιώτη, του οποίου Πολιούχος είναι ο Άγιος Νεκτάριος.  Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας  μίλησε αρχικά για την Αγιότητα που είναι εφικτή και στις ημέρες μας, όπως αποδεικνύεται τόσο από τον Άγιο Νεκτάριο, όσο και από άλλες σύγχρονες πνευματικές μορφές. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρετές της πίστης, της αγωνιστικότητας, της συγνώμης και της υπομονής, που χαρακτήριζαν τον τιμώμενο Άγιο και θα πρέπει να γίνουν οδοδείκτες στη ζωή κάθε χριστιανού. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στο εκκλησίασμα και τους πιστούς της ευρύτερης περιοχής να έχουν τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Νεκταρίου. Ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος εκφώνησε με γλαφυρότητα επίκαιρη ομιλία .

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....