Με επιτυχία η μουσική εκδήλωση μνήμης στην Ιεράπετρα για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2022 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιεράπετρας η μουσική εκδήλωση με τίτλο: «3000 Χρόνια ανέσπερου πολιτισμού – 100 Χρόνια Μνήμης», που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας, για τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εκδήλωση, που περιελάμβανε Μικρασιατικά τραγούδια και εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες πρώτης γενιάς οι οποίοι βίωσαν τον βίαιο ξεριζωμό από τη γη της Ιωνίας, άνοιξε με τον πρόλογο της κ. Μαρίας Ζορμπά-Ροβιθάκη, Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας. Όπως σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι αντί ευλαβικού μνημοσύνου στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922, που μαζί με την άλωση της Κων/πολης αποτελούν τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας μας. Είναι αφιερωμένη στις ψυχές των ηρώων και των μαρτύρων, στις γιαγιάδες και τους παππούδες πρόσφυγες της πρώτης γενεάς, οι οποίοι άφηναν πίσω στα ιερά χώματα της γης της Ιωνίας, το νου, την καρδιά και το είναι τους. Τα άφησαν όλα… μόνο την ψυχή δεν άφησαν. Ήλθαν και φώλιασαν στην Ιεράπετρα, και πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στην ανάπτυξη του τόπου». Επίσης ευχαρίστησε «εκ μέσης καρδίας» τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, για την αγαστή συνεργασία, την εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας, Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και τους λοιπούς παρισταμένους.

Ακολούθησαν τα Μικρασιατικά τραγούδια από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Αρώνη, Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης». Τη χορωδία πλαισίωσαν οι μουσικοί Βαγγέλης Βαρδάκης στο μαντολίνο, Βαγγέλης Φανουράκης στο μπουλγαρί, Γιώργος Φραγκάκης στην κιθάρα και Χρήστος Τσακαλάκης στο πολίτικο λαούτο.

Ανάμεσα στα τραγούδια που απέδωσε η χορωδία διαβάστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο του 1925 «Η καταστροφή και οι τελευταίες μέρες της Σμύρνης» του συγγραφέα Κώστα Μισαηλίδη, ο οποίος υπήρξε πολεμικός αναταποκριτής και αυτόπτης μάρτυρας των δραματικών γεγονότων του 1922. Τα κείμενα ανέγνωσε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Ιωάννης Ροβιθάκης, Συν/χος Εκπαιδευτικός.

Στο τέλος ο Χοράρχης κ. Αρώνης υπογράμμισε ότι εκτός από τα 100 χρόνια από την καταστροφή του 1922 συμπληρώνονται 25 χρόνια ζωής της Χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας και ευχαρίστησε τους χορωδούς, τον μουσικοδάσκαλο κ. Βαγγέλη Βαρδάκη και τους υπόλοιπους μουσικούς, τα διατελέσαντα Δ.Σ. του συλλόγου καθώς και τα κατά καιρούς μέλη της χορωδίας καθ’ όλη την περίοδο της λειτουργίας της.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από την εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας, Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, η οποία τόνισε την ανάγκη διατήρησης της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προσλαλιά του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας για τη συνεργασία και την υλοποίηση της εκδήλωσης για να τιμήσουμε τη μνήμης των Μικρασιατών προγόνων μας. Επίσης συνεχάρη τον Διευθυντή κ. Ιωάννη Αρώνη και τα μέλη της χορωδίας για το πρόγραμμα που παρουσίασαν αλλά και για τα 25 έτη λειτουργίας και προσφοράς της Χορωδίας του Συλλόγου, καθώς και τους μουσικούς που πλαισίωσαν την χορωδία δίδοντας ένα ιδιαίτερα μελωδικό άκουσμα στο κοινό.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας άφησαν τα πάντα πίσω τους, στη γη της Ιωνίας, όμως είχαν πίστη και την ελπίδα τους στο Θεό, και με μόνη τους αποσκευή την εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης της Ρεϊζδεριανής, βρήκαν τη δύναμη και ξανάφτιαξαν τη ζωή τους. Και κατέληξε με την προτροπή «να κρατήσουμε στις καρδιές μας άσβεστη τη μνήμη τους για να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικρασίας, διότι μόνο όταν γνωρίζουμε καλά την ιστορία μας, πατάμε σε γερά θεμέλια και μπορούμε να κατανοούμε το παρόν και να ονειρευόμαστε το μέλλον». Τέλος αναφέρθηκε στην επικείμενη μεγάλη εορτή της Ενανθρώπησης του Θεού για την αναγέννηση του ανθρώπου και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους καλά Χριστούγεννα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Αιδεσμιλ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης και ο λοιπός Ιερός Κλήρος της περιοχής της Ιεράπετρας, η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακκαδάκη-Μπαχλιτζανάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Αργύρης Πανταζής, και αρκετός κόσμος.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....