Μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα για την Τραγωδία στα Τέμπη

Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει από σήμερα η χώρα με τους εργαζομένους να πραγματοποιούν διαδηλώσεις και απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραλείψεις στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου που οδήγησαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στάση εργασίας και στον ΟΑΣΘ

Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και ο ΟΑΣΘ πραγματοποιώντας πεντάωρη στάση εργασίας.

Ως εκ τούτου, τα αστικά του ΟΑΣΘ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το μεσημέρι, ενώ σημειώνεται ότι στις στάσεις εργασίας δεν κυκλοφορεί ούτε το προσωπικό ασφαλείας.

«Φτάνει πια, σεβαστείτε την ανθρώπινη ζωή», τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στον απόηχο του δυστύχηματος στα Τέμπη.

Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά 

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για σήμερα Τετάρτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση ισχύει από τη 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες

Απεργία στα σχολεία

Τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 8ης Μαρτίου ανακοίνωσε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), αναφέροντας στην ανακοίνωσή της: «Χαιρετίζουμε τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, των εργαζομένων και της νεολαίας  που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταδικάζουμε την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας».

Απεργία στο Δημόσιο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για σήμερα Τετάρτη.

 

ΓΣΕΕ: Θέλουμε απαντήσεις στο πώς δεν θα ξαναζήσει η χώρα τέτοιες τραγωδίες

Να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι στις εργασίες του 38ου συνεδρίου της κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων, «για να μην ξαναθρηνήσουμε ζωές» σημειώνοντας ότι «το πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθεί και από απόφαση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις».

 

Στη Θεσσαλονίκη:

Στις 10:30, μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων θα διαμαρτυρηθούν στην Καμάρα για τη ΒΙΟΜΕ.

Στις 12:00, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού θα πραγματοποιήσουν σιωπηρή διαμαρτυρία για τους νεκρούς της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στις 12:30, μέλη της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, φοιτητές, μαθητές και φεμινιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στις 18:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην Καμάρα.

Επίσης στις 18:00, εργαζόμενοι του efood θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίας στον Λευκό Πύργο.

Στις 19:00, φοιτητές, μαθητές, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Αθήνα:

Η συγκέντρωση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί, για τις 12:30, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας  καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις και, συγκεκριμένα, στις 13:00, στην Πλατεία Συντάγματος.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 12:30.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....