Μελβούρνη: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Παναγία Σουμελά και στην πολιτειακή Βουλή

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή οργάνωσε η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με την στήριξη και την συνεργασία και άλλων οργανισμών της Μελβούρνης, την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον εμβληματικό ναό για την προσφυγιά στη Μελβούρνη, την Παναγία Σουμελά στο East Keilor.

Το απόγευμα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, στα σκαλοπάτια της πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Το άναμμα των 100 κεριών».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Επετείου και της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμούς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, εκ μέρους της επιτροπής εκπαίδευσης της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων «Ελληνισμός της Ανατολής», η συντονίστρια κ. Γιώτα Σταυρίδου και οι εκπρόσωποι της Παναγιάς Σουμελά Whittlesea κ. Έλενα Βασιλειάδου, του Συλλόγου Ιμβρίων Μελβούρνης κ. Γεώργιος Ξηνός, της Αδελφότητας των Τενεδίων Αυστραλίας κ. Σοφία Αρβανίτου, του Συλλόγου Κριθιάς, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Σταμπουλίδης, του Πανθρακικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Βλασακάκης, της Ένωσης Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος», ο Αντιπρόεδρος κ. Ιάκωβος Γαριβάλδης, της Μέριμνας Ποντίων Κυριών κ. Κωνσταντίνα Κουρεμένου, της Νεολαίας της Παναγίας Σουμελά Whittlesea κ. Άννα Κυριακίδου, και ο Αντιπρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Γιάννης Πηλαλίδης.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν οι μαρτυρίες των ομιλητών και αίσθηση προκάλεσε το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν για τη συνύπαρξη όλων των λαών, έτσι ώστε να ζούνε ειρηνικά στον τόπο που επιλέγουν.

Πραγματικά το θερμόμετρο ανέβηκε στο άκουσμα της λύρας του Στέφανου Λεβογιάννη και όταν τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων της «Ποντιακής Εστίας» και της Παναγίας Σουμελά Whittlesea τραγούδησαν και χόρεψαν όλα μαζί το τραγούδι την «Πατρίδα μ’ έχασα» και το «Πάρθεν η Ρωμανία».

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση η πλειοψηφία των συντελεστών, αλλά και των παρευρισκομένων, ήταν άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς των Ελλήνων της Αυστραλίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η απερχόμενη πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ευχαρίστησε όλους τους επισήμους για την όμορφη κα ουσιαστική τους παρουσία, τους συντελεστές της εκδήλωσης για την άψογη συνεργασία τους και τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους, με την υπόσχεση: «Θα τιμούμε την προσφορά τον πολιτισμό και την μνήμη των προγόνων μας, αφού δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε».

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

vema aus

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....